Фермер-блогер з Чернігівщини відроджує давню породу корів

У селі Красляни, неподалік Прилук, що на Чернігівщині 42-річний ветеринар та підприємець понад рік розвиває тваринництво на власній фермі. Михайло розповідає, що справжня українська порода корів зникає, саме тому планує її зберегти.

Повідомляє Суспільне Чернігів.

Михайло веде свій блог, знімає корів на камеру. В планах чоловіка створити кріобанк етнічних українських корів, щоб відродити генетику, поширену в 50 та 70 роках.

«Я буду робити сурогатне материнство для того,щоб підсадити їм ембріони і щоб вони народили.Це буде через 3, через 5 років, але ось тут в мене стоятиме стадо сірих українських, які даватимуть особливе молоко»,  — розповідає фермер.

Михайло зауважив, 90% корів забрав зі скотовоза, який їхав на м'ясокомбінат.

«Я знайшов сперму 70-тих років найкращих биків Сірої української породи, вони вже у мене в сосуді Дівара на фермі»,  — наголосив підприємець. 

Сіра українська порода  — найцінніша в стаді Михайла. Сірий український скот, на яких чумаки возили сіль, сама поширена на початку ХХ століття порода у світі. На Україні залишилось близько 600 корів: це Асканія-Нова і Дніпропетровська область.

Із заповідника привіз у стадо пару Сірої української, шукає інші етнічні породи. Також врятував від забою вагітну корову Порошу, в якої був хронічний мастит, до того ще й вагітна, і того ж вечора корова розтелилась. Вона дає більше 30 л молока, але нажаль, вживати його не можна, бо воно з антибіотиками, доводиться віддавати свиням. Михайло бореться з хворобою в корови.

Сам Михайло працював в Великобританії, в агрохолдингах в Україні, і тепер утримує власну ферму.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.