Успіх українських фермерів залежить від громади — Тарас Висоцький

У п'ятницю, 23 липня 2021 року, відбулася презентація рекомендацій для громад «Як громадам управляти своєю територією в умовах ринку земель» .

Рекомендації для територіальних громад підготували Міністерство розвитку громад та територій, Міністерство аграрної політики та продовольства спільно з експертами з земельних питань програми USAID.

Про це повідомляється на сайті Децентралізація. 

«Тергромади вперше за десятиліття отримали у власність земельні ресурси на усій своїй території. З набуттям чинності нового земельного законодавства, на органах місцевого самоврядування лежить величезна відповідальність у вирішенні земельних питань. Тому важливо озброїти управлінців на місцях відповідними методичними рекомендаціями »,  — сказав під час презентації В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій.

Було заслухано Тараса Висоцького, першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства, який зазначив, що з 1 липня цього року була запроваджена епохальна реформа з точки зору сільського господарства і розвитку громад. Далі треба зробити так, щоб на землях, переданих громадам, стали успішними українські фермери, аграрії. 

У продовження теми, В’ячеслав Негода повідомив:

«На розгляді Кабінету Міністрів України знаходиться проект постанови про надання громадам субвенції на розроблення містобудівної документації. Ми сподіваємося, що найближчим часом вона буде прийнята. Але щоб отримати цю субвенцію, громадам вже зараз потрібно проводити відповідну роботу: робити інвентаризацію земель і майна, проводити реєстрацію тощо. Крім того, наше міністерство працює над тим, щоб органи місцевого самоврядування для розроблення комплексних планів  мали доступ до інших джерел фінансування».

За словами Сергія Кубаха, експерта з управління земельними ресурсами, завтра, 24 липня, набуває чинності закон №711 про планування земель. Також експерт наголосив, цей закон встановлює повноваження громад з управляння територією і просторовому плануванню.

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.