Дині дають якісне насіння тільки після повного дозрівання

Із стиглої розрізаної дині вибирають м’якоть з кісточками, відокремлюють і миють самі насіння, розкладають тонким шаром у теплому провітрюваному приміщенні для просушування. Сушити їх добре при температурі від +35 до +40 градусів, вище не бажано. 

Про це пише Remontu.com.ua. 

Перед посівом радять відібрати матеріал шляхом замочування в солоній воді. 

«Для цього беруть воду кімнатної температури, розчиняють у ній кухонну сіль (30 г солі на 100 мл води), опускають насіння, перемішують. Через 10 хвилин якась частина з них опускається на дно, а якась залишається плавати на поверхні. Не потонули неякісні насіння, їх одразу викидають, а ті, що залишилися, викладають на серветку і просушують при температурі близько +25°С»,  — додали експерти.

Схожість насіння перевіряють у вологих тирсі:

  • Для цього тирсу 3 або 4 рази через півгодини промивають крутим окропом, потім більшу частину мокрої тирси викладають у підготовлений посуд (лотки, ванночки, горщики — не обов’язково глибокі)
  • На тирсу поміщають посадковий матеріал, зверху кладуть залишки тирси і добре утрамбовують. Насіння розташовують рядами через 2-3 см, між майбутніми росточками залишають 1,5 см. Температура повинна триматися в межах +24-27°С, і вже через 3 дні потрібно підрахувати кількість паростків

Висушені зернятка розкладають по паперових пакетиках або мішечків з лляної тканини, якщо вони будуть зберігатися не більше року. Поліетиленові пакети краще не використовувати зовсім з-за великої ймовірності появи цвілі на недостатньо добре просушених насінні.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.