На Полтавщині діє інвестиційний фонд для розвитку підприємств громади

Сергіївська громада з місцевого бюджету дає ініціативним підприємцям безвідсоткові поворотні позики на 2 роки. За цей час бізнес встигає вийти на власний оборот і повернути гроші. Натомість підприємець на кожних 50 тис грн позики має створити щонайменше одне робоче місце.

Про це ідеться в матеріалі «Маленька громада теж може бути успішною».

«Сільська рада всіляко сприяє ініціативам мешканців громади. Наприклад, на території громади діє кооператив «Ягоди Сергіївки», яке займається переробкою фруктів і овочів, сергіївська пекарня і сироварня», — йдеться в матеріалі.

Сергіївка отримала нові робочі місця і податки, а хліб і сир із Сергіївки продають у Гадячі, навколишніх селах, а також у сусідньому Липоводолинському районі Сумської області. 

У колгоспній майстерні триває реконструкція приміщення під підприємство для переробки плодоовочевої продукції. У Сергіївській громаді створили молочний кооператив — у Розбишівці родина Гресів тримає 10 корів і планує розширювати молочне стадо, адже сировину можна буде здавати на сергіївську сироварню.

«Близько 30% наповнення бюджету надходить від плати за землю. Кілька місяців під час аукціону вдалося залучити 3 млн грн — понад 30 тис грн/га орендар платитиме щороку. У громаді намагаються збільшити відсоток орендної плати за землю щороку»,  — розповів очільник громади Ігор Лідовий.

Також голова громади додав, що ще 30% надходить від ренти — плати від нафтовидобувного і нафтопереробного підприємств — яка становить від 18 до 25 %. 

«У 2021 році цей % збільшуватимуть, адже змінилася НГО земель під промисловими об’єктами. Ще 30% приносить податок на доходи фізичних осіб. Мало у якій громаді так збалансовано відбувається формування бюджету», — зазначив Ігор Лідовий. 

Нещодавно Сергіївка подала заявку на участь у «ГОВЕРЛА» — проекти для територіальних громад Волинської, Львівської та Полтавської областей.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.