Експерт розповів, як запобігти тепловому стресу у корів

Проблема «теплового стресу» в молочному скотарстві актуальна для всіх регіонів без винятку, бо неприємний (негативний) вплив температури на молочну корову вже починається з 22-24°С.

Тому господарям варто дотримуватися низки правил щодо годівлі, вибору підстилки, вентиляції корівників у спекотний період, аби запобігти температурному стресу у корів.

Про це на своїй сторінці у Facebook розповів експерт у галузі м'ясного тваринництва і фермер Іон Морару.

Власникам великої рогатої худоби слід  дотримуватися правильної кратності роздачі корму та правильного підходу в змішуванні повнораціонного корму. Не можна всі інгредієнти раціону змішувати безпосередньо перед роздачею, тому це необхідно врахувати, особливо в літній період.

Також дуже правильним буде активне використання в годівлі корів відходів харчової переробної промисловості.

«Вибір підстилки — це один із найважливіших елементів в профілактиці теплового стресу. Єдиним безконкурентним лідером в цьому питанні залишається тільки пісок. Ні солома, ні гума, ні мати чи матраси не допоможуть в боротьбі з негативним впливом на організм корови високих літніх температур. А солома в якості підстилки, як приклад, в літній період, на жаль, навіть збільшує цей негативний вплив», — зазначив фермер.

Вентиляція в корівнику має бути правильно спроектована.

«На практиці зараз дуже часто ліплять «модні» вентилятори, при цьому абсолютно не враховуючи особливості приміщення та і взагалі розуміння, для чого необхідна коровам вентиляція і якою вона має бути», — сказав Іон Морару.

За словами експерта, більшість приміщень, де утримують корів, вже неможливо «перебудувати» та виправити проектні помилки, тому залишається постаратися щоб за рахунок вже існуючої «вентиляції» створити більш комфортні температурні умови.

«Дуже важливим елементом в комфорті корів є правильне використання так званого зрошення, бо дія високої температури в поєднанні з підвищеною вологістю повітря буде тільки збільшувати прояви теплового стресу. Тому ці два елементи в боротьбі з «тепловим стресом» у корів мають працювати правильно і доповнювати один одного», — звернув увагу фахівець.

А також Іон Морару порадив господарям утримуватися від годівлі корів комерційними «чудо-добавками», які нібито допомагають коровам боротися з тепловим стресом.

«Я думаю, що вони не допомагають коровам боротися з тепловим стресом, а от що насправді може допомогти легше «пережити» літо, так це правильний менеджмент та розуміння технологій в молочному скотарстві», — зробив висновок спеціаліст.

Нагадаємо, що за даними Держстату в Україні знову стало менше корів.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.