Дачники озвучили рекомендації з вирощування кавунів

Кавуни і дині висівають на грядки в першій половині травня. У кожну посадочну лунку кладеться по три насінини. Посадки кавунів здійснюють на відстані півтора-два метри між рослинами, а динь — метр-півтора. А щоб сходи не загинули від можливих нічних заморозків, їх вкривають подвійним плівковим шаром, пише Zemliak.com.

«При появі перших сходів на кожну рослину надівається ковпак з обрізаної літрової пластикової пляшки (її просто вкручують в ґрунт), а полив здійснюють через шийку, причому теплою водою (близько 50°С). Зверху на літрову пляшку таким же чином ставлять п’яти-літровий бутель з обрізаним дном. У такій конструкції, та при поливі підігрітою водою, тепло зберігається без проблем, а рослини відчувають себе чудово», — кажуть знавці.

При появі першого повноцінного листя, саджанці проріджують, залишаючи з трьох по одному найсильнішому. Провівши процедуру, грядки рясно поливають і знову вкривають, але вже одинарним шаром (5-ти літрові ковпаки). 

«Не варто видаляти цей захист аж до середини червня, нехай саджанці ростуть і розвиваються в теплі, під захистом пластику», — додали городники.

Найкраще баштанні відчувають себе на піщаних і супіщаних ґрунтах, а якщо в наявності суглинок, то при підготовці грядок слід внести по півтора відра річкового піску на кожний квадратний метр. 

Але набагато важливіше для кавунів і динь — це сонячне місце без найменшого затінення протягом дня. Однак і тут існує свій секрет: коли плоди досягнуть достатньої величини і почнуть дозрівати, їх бажано затінити, щоб, як кажуть у народі, вони «не спеклися». 

У найспекотніші дні, для створення тіні, плоди вкривають великими листками реп’яха або звичайним газетним папером. Для цього між рядами роблять спеціальні борозни для поливу. Під корінь баштанні культури в таких умовах поливати небажано. Для кавунів і динь волога потрібна тільки в посушливу погоду. На наступний день після поливу, ґрунт розпушують і мульчують, щоб запобігти утворенню ґрунтової кірки.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.