Бізнес на гарбузах може бути досить прибутковим

При врожайності насіння гарбузів близько 1 т/га та його ціні 50-70 грн/кг за сезон можна заробити до 70 тис. грн, пише Рідне село.

Про це розповів господар і бізнесмен Іван Харчук із села Хворостів на Волині.

«Вирощувати гарбузи почав після поїздки до Польщі. Був там на заробітках. Із роботи звільнили, дай, думаю, спробую за кордоном. Влаштувався на підприємство з переробки гарбузів. Поїздив два роки, а потім дійшло, що краще працювати самому на себе», — розповідає Іван Харчук.

Чоловік веде гарбузовий бізнес в Україні вже кілька років. Щороку збільшує площі посівів, так як бачить від них грошову віддачу. Гарбузове насіння купують по 50-70 грн за кілограм, а з олійних сортів —  по 500 євро за тонну насіння. Щоб отримати таку кількість, потрібно засіяти гарбузами гектар землі.

«Землю не купував, дали кілька знайомих свої паї. Вони на них нічого не сіють, і земля стоїть без діла, заростає бур’янами. Я натомість віддаю їм трохи насіння та частину гарбузів, з яких вибрали насіння. Вони годують ними свою худобу», — продовжує Іван Харчук.

Усі зароблені гроші вклав в оренду техніки та закупівлю насіння. Уперше посівний матеріал привіз із Польщі. Узяв його там у рахунок зарплати, коли працював на фірмі, яка вирощує гарбузи. На 1 га поля треба 4-4,5 кг насіння. 

Зараз бізнесмен уже має своє насіння, яке залишає з попередніх урожаїв. Його також може дати закупівельник готового гарбузового насіння. Іван Харчук сіє великоплідні сорти гарбузів: Атлант, Перлина, Великий Макс, Народний і Рекорд. У них білі, великі зернини.

«Щоб мати нормальну виручку, треба підібрати підходящу землю для посіву. Якщо на ній 1–2 роки перед цим росли кабачки, патисони або огірки, гарбузи гарно не вродять. Краще їх висівати після картоплі, озимої пшениці, різнотрав’я чи капусти»,  — радить чоловік.

За сезон двічі-тричі сапує ділянку з гарбузами. Захисних обробок не проводить і не підгортає. Збирати починає наприкінці вересня.

«Для цього бізнесу потрібна техніка для посіву та збирання насіння. Трактор у мене був, купив ще культиватор за 10 тисяч гривень. Ним розпушував землю і зрізав бур’яни. Ціна на них різна: є по 5 тисяч, а є й по 50. Вибирав універсальний і не дуже накручений, щоб заощадити», — розповідає Іван Харчук.

Під час збирання врожаю гарбузозбиральний комбайн, рухаючись полем і збираючи плоди, одразу відокремлює насіння від м’якоті.

«До комбайна чіпляю велике колесо з шипами, на яке наколюються гарбузи. Потім машина їх розбиває і відокремлює насіння від м’якоті. Цю техніку мені надала фірма, яка потім закуповує в мене насіння, за умови нижчих гуртових цін. Сплачую тільки за солярку. Думаю, через рік-два вже й сам зможу купити свою збиральну техніку», — каже пояснює підприємець.

Клієнтів на насіння знаходить через інтернет. Переважно це переробні підприємства. Вони ж надають не тільки техніку для збору врожаю, а й посівний матеріал. Лише за умови, що фермер має все вирощене насіння восени здати їм.

Іван Харчук не радить продавати насіння перекупам, які восени об’їжджають села. Вони скуповують його за безцінь.

«Олія з насіння гарбуза є однією з найдорожчих. Вона в Європі йде нарозхват. Її називають «чорне золото», — розповідає Іван Харчук.

Насіння Іван Харчук миє і сушить у теплиці. Відходів від вирощування гарбузів немає. Частину м’якоті роздає за користування землею, частину розсипає по ділянці, щоб удобрювалася земля. Також годує гарбузами власних свиней. Складає корм у силосні ями, де гарбуз добре лежить протягом зими.

«Завдяки таким кормам, не тільки заробляю гроші, а й заощаджую. Не купую жом із цукрових буряків», — каже господар.

Конкурентів у гарбузовому бізнесі вистачає. Але, якщо знайти збут і домовитися про підтримку насінням і технікою, заробити можна.

«У нас чи не на кожному подвір’ї займаються гарбузами. Хтось великими партіями, хтось по кілька десятків соток землі. Особливо тепер, коли картопля дуже впала в ціні й немає сенсу вкладати ні сил, ні грошей в її обробіток. Саджу трохи біля хати, щоб вистачило сім’ї на їжу. Порахував, скільки йде на оранку землі й боротьбу з шкідниками, то навіть одне на одне не виходить, скоріше — одні збитки, бо невідомо, якого розміру ще картопля вродить. Чи вона не погниє і не пошкодить її дротянка», — каже Іван Харчук. 

Радить тим, хто зацікавився, за зиму обміркувати гарбузовий бізнес, знайти землю та підприємство-закупівельника. Домовитися з ним про співпрацю. Навіть, якщо доведеться вкласти свої гроші, то є сенс ризикувати. В Івана Харчука гарбузовий бізнес окупився за рік.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.