Сироїжки сприяють природному очищенню організму

Деякі люди вважають, що саме з-за своєї властивості вбирати токсини гриби є шкідливою їжею, але це зовсім не так. 

Але грибів багато, і тому варто вказати найбільш корисні їх різновиди, цінні для людини.

П'ятірку відомих корисних грибів повідомляють Поради для Вас. 

На п’ятому місці почесно знаходяться сироїжки.

«Незважаючи на те, що ці гриби вважаються цілком тривіальними, і багато грибники зовсім їх не беруть, вони володіють величезною цінністю і це актуально для всіх видів сироїжок, включаючи навіть рожеву, яку зараховують до умовно їстівних»,  — кажуть експерти. 

Не варто брати тільки сироїжку пекучу і кілька інших по-справжньому шкідливих, решта виводять холестерин, чистять і зміцнюють судини. Крім того, вони володіють дезинфікуючим властивістю і чистять органи шлунково кишкового тракту.

На четверте місце досвідні лісники виділяють грузді.

Вони високо цінувалися в минулі часи, і сьогодні у багатьох селах і віддалених населених пунктах їх вважають благородними грибами поряд з білим, збираючи тільки ці два різновиди. 

«Груздь дійсно цінна — в ньому міститься багато вітаміну D, причому рослинного походження — таких продуктів налічується зовсім не багато. Варто відзначити, що квашений груздь рятує від сечокам’яної хвороби, забезпечує ті ж вітаміни, що й сироїжки, а крім того, постачає в організм цілий набір корисних бактерій. Це натуральний антибіотик, який лише зміцнює організм, не викликаючи просідання імунітету»,  — розповіли експерти.

Почесне «бронзове» місце зайняли рижики.

Ці гриби володіють неповторним ароматом і насиченим смаком, їх смакові якості безцінні. А ще вони легко засвоюються, мають у своєму складі практично повну групу каротиноїди, вітаміни групи В, і багато інших корисних речовин. У них є амінокислоти і залізо, мінеральні солі. Вони допомагають при проблемах з легкими і нормалізують обмін речовин.

На друге місце потрапив підосичник. Вони відрізняються від побратимів — підберезників, або обабков, яскравою червоною головкою, а в цілому, дуже схожі з ними. У них є залізо, калій і фосфор, що міститься багато білка. Це поживна і ситна їжа, яка наповнює організм клітковиною, жирними кислотами, лецитином. Вони знижують холестерин, а за вмістом білка випереджають м’ясо.

Лідером п'ятірки лідерів корисних грибів виділено Білий гриб.

В ньому в достатку є харчові волокна, білок, ферменти, полісахариди. 

«Відомо, що регулярне вживання в їжу цього гриба знімає проблеми серцево-судинної системи, дозволяє успішно справлятися з онкологією. Гриб сприяє гармонійній роботі щитовидної залози, прискорює зростання нігтів і волосся, а ще він відомий своїм величезним набором амінокислот»,  — діляться експерти.

 Він може повністю замінити м’ясо в раціоні — якщо не назавжди, то на дуже тривалий термін. Шкода, що білі гриби можна отримувати свіжими тільки сезонно. Втім, грамотний підхід до просушуванню і консервації робить продукт доступним протягом круглого року.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.