Експерт назвав пріоритетні для громад законопроєкти в умовах війни

В Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України, підготували список важливих для місцевого самоврядування законопроектів.

Найбільш очікуваним і найбільш підготовленим є проект Закону України №6504 «Про службу в органах місцевого самоврядування».

Про це наголосив Сергій Шаршов, начальник Управління з питань розвитку місцевого самоврядування Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

«Над цим законопроектом була проведена велика робота спільно з асоціаціями органів місцевого самоврядування, профільним комітетом Верховної Ради та НАДС. Очікуємо, що в травні цей закон буде прийнятий», — сказав Сергій Шаршов.

Іншим за важливістю, на думку представника Міністерства, є проект Закону України №8056 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення повноважень органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у період дії воєнного стану».

«Цей законопроект врегулює розбіжності, які зараз є в законі про правовий режим воєнного стану. Це суто технічні питання, але їх необхідно вирішити», — сказав Сергій Шаршов.

Проект Закону України №4298 «Про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні».

«Цей законопроект теж добре пропрацьований, хоча деякі неузгодженості між стейкхолдерами усе ще є. Зокрема, щодо посад голів місцевих державних адміністрацій. Але законопроект потрібно приймати, і переформатовувати місцеві державні адміністрації у органи префектурного типу, щоб основними їхніми повноваженнями були забезпечення законності на території, захист прав громадян, які там проживають, а також координація діяльності територіальних органів ЦОВВ», — заначив Сергій Шаршов.

Важливим, на його думку, також є прийняття законопроекту №6479 щодо комунальної власності.

«Зараз деякі комунальні заклади передаються у державну власність. Деякі комунальні об’єкти, пошкоджені внаслідок війни, доводиться ремонтувати чи відбудовувати. Для цих процесів потрібне чітке визначення поняття «комунальна власність», — пояснив Сергій Шаршов.

Представник Міністерства виокремив також проект Закону №6319 «Про внесення змін до Закону України «Про органи самоорганізації населення» щодо удосконалення порядку організації, діяльності та припинення органу самоорганізації населення».

Крім того, на думку, Сергія Шаршова, варто прийняти Проект Закону №6472 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо усунення дискримінаційних обмежень у здійсненні місцевих запозичень та наданні місцевих гарантій сільськими і селищними територіальними громадами».

«Треба зрівняти в правах сільські та селищні ради з міськими, щоб усі вони могли здійснювати місцеві запозичення», — вважає представник Міністерства.

Що стосується посилення фінансової спроможності громад, за словами Сергія Шаршова, цього року необхідно розробити законопроект про внесення змін до Податкового кодексів, а також до Закону про місцеве самоврядування щодо надання додаткових повноважень органів місцевого самоврядування в частині адміністрування місцевих податків і зборів.

Саме органи місцевого самоврядування найбільш зацікавлені в тому, щоб місцеві податки і збори надходили в повному обсязі і ці процеси відбувалися прозоро.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.