Законопроект 6504 про державні посади пройшов перше читання

Верховна Рада України 16.11.2022 року схвалила в першому читанні урядовий проект Закону України № 6504 «Про службу в органах місцевого самоврядування».

Про це повідомляє Комітет держвлади, місцсамоврядування, регрозвитку та містобудування.

Парламентарі переконують, що ухвалений законопроект дуже важливий для врегулювання роботи органів місцевого самоврядування.

«Умовно як зараз працює система: якщо ти працівник, що лояльний до керівника громади, то ти отримуєш премії. А якщо ти випадково туди потрапив і не демонструєш політичну відданість, лояльність, то отримуєш 6 тис. грн. Це позитивно не впливає на те, як розвивається ця служба на місцях. Ми намагаємося це прибрати та зробити зарплату основним джерелом прибутку», — зазначив Віталій Безгін, член Комітету ВР із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Законопроект передбачає, що зарплата службовця місцевого самоврядування складатиметься з:

  • основної зарплати — посадового окладу
  • додаткової зарплати — надбавки за вислугу років, надбавки за ранг службовця місцевого самоврядування, премії та компенсації за додаткове навантаження;
  • інших грошових виплат — допомоги до щорічної основної відпустки, допомоги для вирішення соціально-побутових питань та інших заохочувальних і компенсаційних виплат, передбачених цим та іншими законами.

Схема посадових окладів службовців місцевого самоврядування складатиметься з мінімального посадового окладу службовця місцевого самоврядування, який займає посаду категорії «ІІІ», та міжпосадових співвідношень такого посадового окладу з іншими посадовими окладами (у коефіцієнтах).

Пропонується аби Закон (за умови його ухвалення) набрав чинності через шість місяців з дня його опублікування, але не раніше ніж через шість місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.