Експерти озвучили ТОП-3 міста за рівнем прозорості — Transparent cities

До списку найбільш прозорих міст України увійшли Львів, Дніпро і Мукачево. Це означає, що міські ради виконала індикатори прозорості більше, ніж на 75%.

«Частково прозорими» визначені 10 міст: Вінниця, Володимир, Житомир, Кам’янське, Київ, Кропивницький, Луцьк, Тернопіль, Ужгород, Чернівці. Ці міста впоралися із виконанням індикаторів прозорості на рівні від 50% до 74%.

Решта міст (57) — «непрозорі», тобто виконали вимоги прозорості менше, ніж на 50%.

Про це Zemliak.com стало відомо під час онлайн-презентації результатів дослідження з розбором прикладів «доброго врядування» (good governance) у рамках Програми «Transparent cities/Прозорі міста» (Transparency International Ukraine).

Уперше з початку роботи команда «Прозорі міста/Transparent cities» концептуально змінила методологію дослідження прозорості міст. У воєнному 2022 році команда оцінювала лише 70 міст зі звичних 100, і робила це за оновленими критеріями. Замість балів і місць — тепер статус міста і рівень виконання індикаторів.

Враховуючи ситуацію пов’язану з повномасштабним вторгненням рф в Україну, у дослідженні взяли участь тилові міста. Муніципалітети, наближені до лінії розмежування, а також ті, що перебували в окупації понад 6 місяців — не оцінювали. 

«Ми розробили критерії, які стосуються роботи міських рад в умовах воєнного стану. Це зокрема, аналіз їх діяльність щодо створення можливостей для ВПО та релокованого бізнесу, оприлюднення інформації про гуманітарну допомогу, а також критерії її розподілу, місцезнаходження укриттів цивільного захисту населення тощо», — коментують експерти.

Оцінювання проводили за 40 адаптованими критеріями, які стосуються:  

  • організації роботи міських рад
  • публікації інформації на офіційних ресурсах
  • доступу до даних щодо земельних питань та житлових питань
  • комунального майна, соціальної сфери тощо. 

Також програма «Transparent cities/Прозорі міста» сформувала перелік найкращих практик, які втілювали українські міста під час війни, і котрі показали свою ефективність. А саме: публікація інформації про укриття та інформації для ВПО, електронна подача заяв на житло, електронні звернення мешканців через спеціальні міські сервіси, підтримка релокованих бізнесів, звітування про розподілену гуманітарну допомогу тощо.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.