Навесні виноград має бути оброблений двічі — поради

Найперша обробка винограду навесні проводиться з початку до середини квітня, коли бруньки на лозі ще не прокинулися. Друга ранньовесняна обробка націлена на боротьбу зі шкідниками, призначається на кінець квітня — початок травня (залежно від регіону), пише Zemliak.com.

Якщо виноград восени знімався і укладався для укриття від морозів, його потрібно знову підняти на шпалери і зафіксувати лозу в положенні, в якому вона зростатиме весь сезон.

«Перед першою обробкою варто видалити торішню мульчу навколо куща і ретельно очистити ґрунт від бур’янів, опалого листя тощо — органіка часто відіграє роль зимівлі для личинок шкідників та дорослих екземплярів, а також для спор та міцелію грибів. Якщо в цьому є потреба, на цьому етапі вносять мінеральні добрива (карбамід, комплексні склади тощо)», — кажуть експерти.

Для обробки треба підготувати вибраний препарат із фунгіцидною або комбінованою дією (протигрибкова + противірусна) — найперша обробка спрямована на боротьбу з хворобами. 

«Ретельно обприскувати всю лозу та ґрунт під кущем. Особливу увагу приділяють розгалуженням між пагонами, будь-якими тріщинами та нерівностями на лозі, брунькам. Ділянки зі складним рельєфом можуть залишитись не обробленими, але саме в них найчастіше перебувають джерела інфекції», — додали експерти.

Під час другої обробки, ключовою ознакою того, що час провести обприскування, є стійка тепла погода, за якої шкідники, що зимують, стають активними. Потрібно вибрати безвітряний день без опадів, бажано, щоб суха погода трималася протягом 2-3 днів до обробки та 1-2 дні після неї.

Також садівники не рекомендують заощаджувати на препаратах і не купувати для першого обприскування препарати комплексної дії, спрямовані на боротьбу з хворобами і шкідниками одночасно. Такий підхід може зіграти злий жарт: на шкідників, які ще не прокинулися від зимової сплячки, інсектицид чи акарицид не справлять жодного ефекту. Пізніше для порятунку лози обробку доведеться повторити в період цвітіння або навіть на ягодах, що не завжди допустимо.

Тому слід переконатися, що у вибраного комплексного засобу тривала дія. Якщо ж ні — краще обробити виноград за класичною роздільною схемою, описаною вище.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.