Замінити частково грубий корм коровам можна газетами — експерти

Газетний папір можна використовувати як замінник грубого корму для всіх категорій жуйних тварин, тому що він матиме таку ж саму поживну цінність як звичайний грубий корм.

По-друге, максимально допустимий вміст паперу у раціоні 8% для м’ясної худоби, та 20% — для дійних корів.

Про це ідеться в матеріалі Milkua.info.

Як зазначили фахівці, газетний папір виготовляється з деревини, яка проходить процес делігніфікації за допомогою хімічних речовин. Таким чином, ці матеріали матимуть хімічні та фізичні характеристики, схожі до грубих кормів, таких як солома та інші об'ємні корми.

«Однак, газетний папір не можна використовувати як єдиний грубий корм в раціоні. Це пов’язано з наявністю чорнильних матеріалів, які вміщують свинець, сажу, масла та інше. Велика кількість паперу не сприятиме смаковим якостям раціону та може призвести до метаболічних проблем»,  — кажуть експерти.

Експерти також додають, це пов’язано з впливом чорнила на популяцію бактерій в рубці та на моторику шлунково-кишкового тракту тварини. Саме з цієї причини, газетний папір має згодовуватись в обмеженій кількості, або після хімічної обробки для видалення чорнил перед подачею у якості єдиного грубого корму. 

Зазначається, щоб зробити раціон смачним та легко засвоюваним необхідно додавати добавки або інші інгредієнти, такі як меляса, сечовина (яка забезпечує мікроорганізми рубця азотом, необхідним для виробництва амінокислот) та фосфорні сполуки (що допомагають виробництву аденозин трифосфату та нуклеїнових кислот).

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.