Сільська вчителька відкрила крафтову сироварню

Вчителька початкових класів Руслана Куявович з села Невір Камінь-Каширської громади, що на Волині, створила власну сироварню. 

Тепер же на обійсті жінки проживає стадо із 21 кози.

Про це пише Громадське інтерактивне телебачення.

«Раніше завжди мали корівку. Але вже коли не було змоги її утримувати, то якось вирішили придбати кізоньку. Їздили по неї з чоловіком у Ковель. І так «подружилися» ми з нею, що поступово почали збільшувати поголів’я», — каже жінка.

Дійних кізочок Куявовичі мають сім. Кожна за день дає 3-4 літри молока. Тож загалом об’єм виходить чималенький, який потребує подальшої переробки. Спочатку господиня робила для сім’ї сметану, кисломолочний сир, масло, ряжанку. Згодом захопилася сироварінням, почала вивчати всі тонкощі цього складного процесу. Адже таке заняття потребує багато часу, фінансового вкладення та, звісно ж, бажання.

«Мої кізки дають молоко високої жирності. Ніякого специфічного запаху немає, бо ми за ними ретельно доглядаємо і належно утримуємо. Сметана виходить дуже густа. Якщо поставити її в холодильник, то наступного дня — хоч ножем ріж. Подобається нам і козяче масло. Найкраще його збивати колишньою маслобійкою», — розповідає жінка.

Та все ж найбільшу увагу Руслана Михайлівна приділяє сироварінню. Для цього придбала багато необхідного інвентарю, як-от термометр, спеціальні форми, латексне покриття для сиру, вакуумне упакування тощо.

Готує жінка бринзу, моцареллу, качотту, гауду, адигейський, голландський сири. У кожного своя рецептура, технологія виробництва. Інформацію жінка черпає із різних інтернет-джерел. Та все ж, наголошує Руслана Куявович, кожна господиня будь-який рецепт «переписує» на власний лад.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.