В Україні 19 серпня відзначають день пасічника

У день святкування згадують двох перших видатних пасічників України — Петра Прокоповича (1775-1850) і Миколу Витвицького (1764-1853).

Традиційно День пасічника України — відзначається 19 серпня. 

Пише про це Wikipedia. 

Цього ж дня християни відзначають Преображення Господнє, яке в народі називають Яблучний Спас. Цього дня за традицією в церквах освячують яблука та мед. Пасічники освячують вулики перед настанням холодів, щоб бджоли добре перезимували.

На інтерактивній карті Kurkul.com зображені племінні пасіки, які займаються розведенням карпатської та української степової породи бджіл та функціонують у тій чи іншій області України, із зазначенням кількості бджолосімей станом на 2020 рік.

В Україні є чимало відомих пасічників, які професійно займаються своєю справою. 

Наприклад, Дід Василь з Київщини популярізує питний мед та його мрія щоб на кожній пасіці працювала своя медоварня.

Не маловажливим є вклад в навчання дітей справі бджільництва. Так, на Київщині при звичайній школі створили підприємство юних пасічників.

Також на Волині проживає Микола Горбач, створив школу на власній пасіці та навчає дітей бджолярству.

Робота пасічника лише далекій від процесу збору меду людині може здатися простою та невигадливою. Насправді — це кропітка і важка праця, що вимагає пильної уваги й турботи про бджіл. 

Щоб мед вийшов якісний, необхідно стежити за здоров’ям бджіл, місцем, де вони збирають нектар, і загальним станом вуликів. До того ж, тендітні комахи потребують захисту від протягу, вогню, шкідників і хвороб, що забирає багато часу та сил.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.