Ціна на мед впала через експортерів і трейдерів — Дід Василь

Українські експортери та закордонні трейдери опустили закупівельні ціни на мед до рівня собівартості. Якби трейдери піднатужились, вклалися у маркетинг і підняли ціну на 10 центів — зиск кожного вже склав би 1 млн доларів США.

Про це наголосив Василь Соломка ( Дід Василь) під час інтерв'ю для Kurkul.com

У першу суботу серпня, цьогоріч 7 числа, вперше в історії України відзначатимуть День Питного меду.

З метою популяризації найбільш древніх хмільних напоїв святкування водночас проходитиме у кількох локаціях в різних регіонах. 

Наприклад:

  • у с. Селище, Баришівського р-ну Київської області на «Пасіці Діда Василя»;
  • у Броварах на медоварні «Медовий Спас»;
  • в «Українських медоварів» у Луцьку;
  • Дрогобичі, садибі зеленого туризму «Бджолярій»;
  • в с. Сокиринці що на Чернігівщині.

У країні, що займає перші місця у світі за виробництвом меду на душу населення, а питні меди були присутні на столі наших пращурів із літописних часів, культура виробництва та споживання традиційного легкого напою відроджується. 

«Своєю чергою, наші бджолярі дозволили купувати власний мед по дешевій ціні. Але винні вони лише тому, що не можуть об’єднатися. Я помічаю, що в країні йде цілеспрямована діяльність, щоб завадити їхньому об’єднанню»,  — зауважив Василь Соломка. 

Якщо виробництво питних медів отримає державну підтримку, і цим вигідно буде займатися, тоді медовари потихеньку нарощуватимуть об’єми закупок меду на внутрішньому ринку. І вартість зміниться. Трейдери будуть змушені закуповувати український мед за вищою ціною.

«А поки що наші медовари за сумісництвом — ті самі пасічники. Я вбачаю своєю місією зацікавити бджолярів у медоварінні, навчити їх цього ремесла. Моя мрія дуже проста — я хочу, щоб при кожній пасіці функціонувала власна медоварня. Принаймні щоб кожен пасічник вмів його виробляти і вмів його правильно споживати»,  — ділиться дід Василь.

Чесно кажучи, і без трейдерів нам не вижити — ринок просто зупиниться. Куди було подіти ті самі 80 тис. тонн меду, якби не вони. Трейдери потрібні. Просто скинувши ціни на зовнішньому ринку, вони отримують прибуток користуючись з українських бджолярів. Аргентина їм вже робила закиди щодо демпінгу. Але саме вони контролюють ринок.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.