Вирощування зернових на Чернігівщині стає збитковим — фермер

За підрахунками власника фермерського господарства «Напорівське» Григорія Ткаченка, що на Чернігівщині, цьогоріч його підприємство збере близько 10 тисяч тонн продукції, і це, з його слів, хороший результат.

Однак, щоб порахувати прибуток, фермер має сплатити транспортування зернових до Одеських портів. Дорога логістика змушує фермерів з Чернігівщини задуматись над збільшенням площ під картоплею.

Про це передає Суспільне.

«Одна єдина культура, яка дала нам можливість вижити і яка дає якісь певні результати на сьогоднішній день, це картопля. Починали торгувати по 5,50 гривень за кілограм, а на сьогоднішній день ціна піднялася до 7 гривень. Тобто, якби не картопля, я не знаю, як би наше підприємство виживало. За рахунок чого ми б платили зарплату і податки», — пояснює Григорій Ткаченко. 

Як розповів фермер, понад тисячу тонн було зібрано озимої пшениці. Близько тисячі тонн соняшника, більше двох тисяч тонн картоплі, 500 тонн вівса, 250 тонн проса. Кукурудзу ми ще збираємо, думаю, буде понад три тисячі тонн.

Читайте також: Фермер порахував, чому вигідніше вирощувати овочі

Не дивлячись на гарну врожайність, за словами фермера, ціна реалізації не покриває собівартість. А доставка з Чернігівської області на експорт становить половину вартості однієї тонни зерна.

«В минулому році ціни порівняно з 2021 роком зменшилися відсотків на 40-50. Цьогоріч ціни впали ще нижче. В пік збирання врожаю (в пік, коли треба було реалізовувати пшеницю) ціна була 3,20–3,30 гривень за кілограм. Тобто 3 200–3 300 за тонну. На сьогоднішній день кукурудза коштує менше чотирьох тисяч гривень за тонну. Щоб доправити тонну кукурудзи до портів Великої Одеси (до Чорноморська, до самої Одеси), це вартує 1 600–1700 гривень. Це величезні ціни, це половину треба віддати»,  — каже Григорій Ткаченко.

Нині на Чернігівщині сіють менше експортно орієнтованих (кукурудза) і більше таких, як соняшник та ріпак. Це роблять для того, щоб на місці переробляти на олію і реалізовувати уже продукти.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.