Ціна на молоко в умовах війни дещо змінилась — дослідження

Згідно аналітичних даних моніторингу АВМ, середня ціна на молоко виросла на 4 копійки — до 10,17 грн/кг (без ПДВ) порівняно із попереднім моніторингом на початку червня. Водночас, середньозважена ціна на молоко залишається на 4% нижчою, ніж у січні поточного року. 

Кілограм екстра гатунку переробники купують в середньому по 10,57 грн, що на 4 коп. вище ціни попередніх двох тижнів. Вищий гатунок коштує 10,03 грн/кг (+6 коп.), а перший — 9,91 грн (+3 коп.). 

Такі дані надали експерти Асоціації виробників молока.

«Експорт молочних продуктів, хоч і в менших обсяг, ніж того потребує ринок, та все ж відбувається. Наразі на світовому молочному ринку сформувалися сприятливі ціни на молочні продукти, що надає підтримку внутрішньому ринку», — повідомили аналітики. 

Як повідомляється, за даними,  Державної митної служби, за чотири місяці 2022 року було експортовано молочних товарів на 47,4 млн дол., що на 16,1% меньше, ніж за відповідний період минулого року. Більше половини експорту складало на масло (12,5 млн. дол.) та згущені молоко і вершки (18,9 млн. дол.). Основними торговими партнерами для України на сьогодні є країни ЄС (Польща, Нідерланди) та Молдова.

Читайте також: Раціон порятунку на господарствах з виробництва молока під час війни | Говорять експерти.

Через суттєве здороження ПММ та інших складових собівартості ціни на молоко невиправдано низькі. І така ситуація спостерігається не тільки в Україні, а й усіх топових країнах виробниках молока. Молочний ринок «лихоманить», і рекордні ціни на молочні продукти не в змозі покрити собівартості виробництва. Середня ціна на молоко в Європі за рік зросла майже на третину до рекордних 46 євро/ц.

Подальший розвиток цінової кон’юнктури буде залежати від активності зовнішньої торгівлі та загального клімату на світовій арені. Основний акцент буде на експорті, так як внутрішнє споживання буде обмежене купівельною спроможністю.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.