У селі Оріхівщина родина втратила бджіл на 1,5 мільйони гривень

У селі Оріхівщина що на Полтавщині, за один день загинуло близько 500 бджолосімей. Зокрема, пасічник з досвідом Володимир Богаєнко втратив близько 300 сімей бджіл, що на його думку, були отруєні місцевим фермером. 

В результаті у чоловіка була втрачена вся пасіка, а сума збитків досягає близько 1,5 мільйона гривень.

Про це повідомляє інтернет-видання Полтавщина. 

«Останні 10 років я разом з моїм тестем Миколою Щербиною офіційно орендуємо ділянку землі на хуторі Оріхівщина Хорольської територіальної громади. І донедавна мали пасіку на 300 бджолосімей. Ми тут стоїмо заради липового меду. Хоча самі миргородські», — каже Володимир Богаєнко.

Як повідомив пасічник, навколо села — чотири фермери. Один — великий фермер, він має документи і попереджає про обробіток полів. Дрібні фермери економлять. Урожай подорожчав, закупка подорожчала, і вони починають нахабніти. В основному вони саджають сою, соняшник і кукурудзу. На сої застосовують саму важку отруту від якої стовідсотково гинуть всі комахи. Зазвичай, за рік у батька гине 25 бджолиних сімей, а у Володимира — 15. Цього разу господарі втратили майже все своє господарство

«Один місцевий фермер 11 червня проводив обробку сої. Щоби отрута трималася на листі, використовують різні липкі сиропи. На них може зреагувати бджола, особливо коли ще не зацвіла липа і бджолі треба щось принести. 14 червня я приїхав після свят на роботу та виявив гори мертвих бджіл, якими фактично засіяний весь двір. Кожна сім’я на 70% вимерла»,  — розповів Володимир.

Після загибелі бджіл пасічник викликав поліцію та написав заяву про злочин. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Були взяті проби з ґрунту та з отруєних бджіл.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.