Українські громади не здаються: як працюють комунальні агрофірми

Громади в Україні продовжують освоювати важливий напрям господарської діяльності — агробізнес. Відтак створюють або перепрофілюють власні комунальні підприємства та займаються вирощуванням ягід, фруктів, овочів чи основних сільгоспкультур, вирощують худобу, переробляють агропродукцію чи допомагають своїм мешканцям вирощувати щось для себе.

Хоча, як виявляється, далеко не завжди все задумане працює, як належить.

Раніше ми вже робили добірку історій комунальних агрофірм із різних куточків України і нині продовжимо розповідати про це далі.

Комунальне підприємство «Фрут Банк»
Мостиська міська рада
Львівська область

Підприємство було засноване в березні 2021 року. Статутний капітал склав 342 тис. грн.

За даними YouControl, основний вид діяльності КП «ФрутБанк» — це переробка та консервація фруктів і овочів. Також підприємство може вирощувати фрукти, ягоди, горіхи, а також виробляти готову їжу й соки.

Читайте На Львівщині комунальне підприємство виготовляє набори сухофруктів

За даними Feodal.Online, наразі в цього комунального підприємства є поки лише одна земельна ділянка площею 1 га.

«Фрут Банк» із Мостиська займається виробництвом джемів, соусів та варення, миттям, чищенням і пакуванням овочів, а також сушкою.

В асортименті КП «Фрут Банк» — яблучні, апельсинові, мандаринові чипси, сушені банани, персики, полуниця, груша і навіть кабачкові цукати.

Фруктові чипси

Знайти продукцію підприємства можна на полицях місцевих магазинів, супермаркетів у Мостиськ, Львові, Івано-Франківську, в інтернет-магазині Епіцентр, на місцевих продуктових ярмарках. Також можна сконтактувати з підприємством у Фейсбуці чи за номером телефону: +38 098 742 3736.

Крім того, працівники комунального підприємства регулярно передають нашим захисникам на фронт сухі набори швидкого приготування — борщі, горохові та грибні супи, бограчі, а також апельсинові і мандаринові чіпси, яблучне варення.

Завод із виготовлення паливних пелетів (комунально-приватне партнерство)
Тальнівська міська рада
Чернігівська область

Завод із виробництва паливних пелетів у Тальному — це, по своїй суті, підприємство, в основі якого — комунально-приватне партнерство між Тальнівською міською радою і приватною фірмою Kolvi Green Energy.

Співпрацю влаштували на договірних умовах: міська рада поставляє щепу і передає в оренду приміщення, а приватна фірма виробляє та продає на аукціонних торгах пелети.

Тальнівська міська рада надала в оренду на 49 років земельну ділянку і збудувала приміщення такого заводу, а обладнання і виробництво налагоджувала комерційна організація. Громада також придбала 2 трактори на 3 щепорізи різної потужності для заготівлі сировини.

Підприємство зобов’язується купувати у громади всю щепу, а продавати громаді пелети — за ринковою ціною.

Компанія Kolvi Green Energy взяла на себе ще кілька зобов’язань:

  • виготовляти продукцію в обсягах, необхідних для задоволення потреб регіону (не менше 500 т на рік);
  • створення не менше 10 нових робочих місць;
  • збереження основних видів діяльності підприємства протягом 10 років;
  • технічне переоснащення, модернізація виробництва з інвестиціями не менше 4 млн грн у рік. 

Інвестор планує вкласти у громаду понад 200 млн грн протягом 5 років у виробництво паливних гранул, а також сонячні та вітрові потужності.

Читайте У громаді на Чернігівщині запустили комунальне підприємство виробництва пелет

Комунальне сільськогосподарське підприємство «Добробут Захід»
П’ядицька сільська громада
Івано-Франківська область

П’ядицька сільська рада в грудні 2018 року заснувала власне комунальне сільськогосподарське підприємство «Добробут Захід». Основним видом його діяльності було визначено вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур.

«Добробут Захід» розташоване в селі Мала Кам’янка на Івано-Франківщині.

Чашка з логотипом

За даними Feodal.Online, це комунальне підприємство має в обробітку трохи більше 1 тис. га на території Коломийського району.  

Зараз підприємство займається вирощуванням лохини. Починали із плантації 5 га. Із початку 2024 року розпочалася сертифікація лохинового поля  міжнародним сертифікаційним органом Органік Стандарт.

Також у розпорядженні підприємства — камера швидкого охолодження ягід,  інспекційний стіл-конвеєр для зберігання культур та створення умов для зберігання та  охолодження врожаю лохини. 

Наразі на базі комунального підприємства створюють навчально-виробничий центр із вирощування лохини.

Читайте П'ядицька громада зібрала перший врожай лохини

Комунальне підприємство «Хмелів-Агро»
Хмелівська селищна громада
Сумська область 

КП «Хмелів-Агро» було зареєстроване у березні 2023 року. Заснувала його зі статутним капіталом 30 тис. грн Хмелівська сільрада.

Основний вид діяльності — вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур.

За даними YouContol, нерухомого майна, земельних ділянок чи транспорту у власності підприємство поки не має.

При за «Хмелів-Агро» офіційно зареєстровано земельний банк площею 96 га — ці поля розташовані неподалік Хмелова та Діброви.

Поля Хмелів Агро

За 2023 рік комунальне підприємство задекларувало 1 млн грн чистого доходу від реалізації продукції, а чистий прибуток, за даними YouContol, склав майже 326 тис. грн.

Ягідний кластер
Прилісненська сільська громада
Волинська область

Прилісненська громада, що на Волині, зайнялася вирощуванням ягід: залучила перших інвесторів та експортує продукцію за кордон. Занедбані земельні ділянки взялись привести до ладу та створили власний ягідний кластер. 

Заступник голови громади Олексій Гнатюк розповів, що нині вирощуванням ягід займається майже 20% всього населення громади, а прибутки від оренди земель дозволяють місцевій владі забезпечувати функціонування інфраструктури та соціальної сфери. 

Це — результат перших етапів реалізації стратегії розвитку, розробленої в межах програми «U-LEAD з Європою».

«Місцеве населення вже давно прагнуло займатися підприємництвом та вирощуванням ягід. А ще наша земля — унікальна. Понад 65% території громади — це ліси, а така місцевість — ідеальна для вирощування ягід. Інвестори орендують наші землі та вкладають кошти у вирощування ягід. Ми, як громада, отримуємо прибуток, завдяки якому забезпечуємо функціонування дитячих садочків та центрів дозвілля. Так само заробляє й наше комунальне підприємство, яке допомагає інвестору з обробкою землі», — запевнив заступник сільського голови.

Читайте На Волині громада заробляє на власному вирощуванні ягід

Комунальне підприємство «Теофіпольлісвод»: вирощування розсади в теплицях
Теофіпольська селищна громада
Хмельницька область

У селищі Теофіполь, що на Хмельниччині, встановили теплицю та розмістили касети з насінням. Так, 35 тисяч стеблин розсади овочів у 2024 році планують виростити та роздати жителям Теофіпольської громади.

Площа теплиці — 500 кв. м. Її встановлювали та доглядають розсаду працівники комунального підприємства «Теофіпольлісвод». Це підприємство було засноване ще 2000 року і його основна спеціалізація завжди була благоустрій. Однак нині у громаді вирішили розширити напрямки роботи КП, зокрема, в агро.

Встановили теплицю за кошти іноземних донорів. Витратили на це 1,5 млн грн.

Розсада у теплиці

«У ці кошти входить навчання для агрономів, для працівників, для людей, які вирощуватимуть цю розсаду», — розповідає Михайло Тененев, селищний голова Теофіпольської територіальної громади.

Селищна рада виділила земельну ділянку під теплицю, закупила насіння, а також торф, касети для насіння закупили за гроші громади.

Доглядають за рослинами працівники комунального підприємства. Роблять це задля продовольчої безпеки громади. У ній вирощують розсаду солодкої кукурудзи, капусти, огірків та помідорів.

Як каже Юрій Мельник, директор «Теофіпольлісвод», загалом, на цій площі землі можна встановити чотири теплиці та вирощувати розсаду вже на продаж.

Читайте На Хмельниччині громада встановила власну теплицю для розсади

Також у 2024 році комунальне підприємство «Теофіпольлісвод» будуть вирощувати полуницю. Нещодавно тут заклали плантацію для вирощування полуниці на високих грядках під  мульчуючою плівкою. 

Підготовлені високі дворядкові грядки було накрито мульчуючою плівкою та закріплено землею. Чорна плівка обмежить зростання бур'янів, не дасть волозі швидко висихати, але в той же час, не буде затримувати її. 

Разом з цим на грядках було проведено крапельний полив, що дозволить  оптимізувати витрати води та забезпечити оптимальні умови для росту рослин.

Висаджено полуницю сорту Зенга Зенгана (відомий середньостиглий сорт), яка була заморожена шоковим методом, що дає можливість зберегти гарний стан саджанців.

Комунальне підприємство «Агро-Токмак»
Токмацька міська рада
Запорізька область

Токмак знаходиться в російській окупації із 26 лютого 2022 року і донині: щиро віримо, що скоро наші захисники виб’ють звідти ворогів і громада повернеться додому.

Наразі комунальне підприємство «Агро-Токмак», за інформацією YouControl, перебуває у стані ліквідації.

Саме ж воно було засноване Токмацькою міською радою ще 2011 року і основним видом діяльності цього підприємства було вирощування с/г культур. Компанія зареєстрована на загальній системі оподаткування.

Комунальне підприємство «Агроінвестиції»
Львівська область 

Комунальне підприємство «Агроінвестиції» було засноване Львівською обласною радою в травні 2020 року. Зареєстроване підприємство в селі Старий Кропивник у Дрогобицькому районі.

За словами першого заступника голови Львівської облради Богдана Гагалюка, створення комунального підприємства було однією з умов отримання майже 16 млн грн секторальної підтримки у рамках державних програм.

Так, з держпрограм виділили 7,9 млн грн для надання послуг із забою тварин і 6,4 млн грн для надання в оренду техніки сільгоспкооперативам. Обласний бюджет також виділив ще 820 тис. грн.

Основний вид діяльності —виробництво м'яса та розведення ВРХ, овець, кіз. Тобто КП ЛОР «Агроінвестиції» займається забоєм худоби і свиней, переробкою тваринницької продукції.

Однак наразі жодної інформації про діяльність цього підприємства у вільному доступі немає. 

Аграрна сервісна служба Знов-Новгородської громади
Зноб-Новгородська селищна громада
Сумська область

Головне завдання Аграрної сервісної служби — допомагати мешканцям прикордонної Зноб-Новгородської громади на Сумщині вирощувати городину.

Для початку у громаді створили програму продовольчої безпеки, а згодом у 2023 році на базі КП «Зноба-Благоустрій» організували роботу аграрної сервісної служби — вона створена і діє як структурний підрозділ цього підприємства. Реалізовують ідею громадська спілка «Органічна Україна. Північ» за донорської та експертної підтримки програми «ULEAD з Європою».

Загалом, вартість проєкту Аграрної сервісної служби становила 1,4 млн грн.

У рамках цього проєкту громада вже придбала мінітрактор із навісним обладнанням. Він уже надав у сезоні-2023 послуги з обробітку землі для понад 50 домогосподарств. 

Трактор із обладнанням

Також торік селищна рада придбала 3 т насіннєвої картоплі в Інституті картоплярства Національної академії аграрних наук України. Це сортова картопля другої репродукції, яку мешканці громади отримали безкоштовно. Також завдяки співпраці з іншими міжнародними організаціями отримали посівний матеріал, так би мовити, «борщового набору». Його також роздали 1500 домогосподарствам.

Аграрна сервісна служба працювала і в 2024 році попри постійні обстріли з боку росії.

Читайте У Зноб-Новгородській громаді запрацювала Аграрна сервісна служба

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.