П'ядицька громада зібрала перший врожай лохини

Комунальне сільськогосподарське підприємство «Добробут Захід» П’ядицької громади, що на Івано-Франківщині, розпочало збір першого урожаю лохини.

Сорт «Дюк», якого висаджено майже півтори тисячі кущів, збирають першим. Наразі господарники засадили лохиною 4,8 га із 16 запланованих. Збір триватиме до пізньої осені, адже в громаді вирощують ранні, середні та пізні сорти лохини. Цьогоріч очікують зібрати до 5 тонн врожаю.

Про це повідомляє Децентралізація.

Вирощено лохину за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

За словами голови П’ядицької громади Петра Гайдейчука, перші кущі висадили восени 2020 року. Попри відсутність практичного досвіду в такій справі, мешканці ризикнули розпочати проєкт, адже ґрунти в громаді досить сприятливі для вирощування цієї вибагливої культури. До того ж, своїми силами підвели мережі від штучної водойми до насосного обладнання, щоби забезпечити постійний інтенсивний полив рослин.

«Такий проєкт — це і нові робочі місця, і засаджена земля, і своя екологічно чиста ягода, і промоція нашої громади, і, сподіваємося, хороші надходження до місцевого бюджету», — підсумовує Петро Гайдейчук.

Програма USAID DOBRE допомогла П’ядицькій громаді придбати найважливіше обладнання для вирощування лохини – інноваційну систему крапельного поливу вартістю 70 000 доларів, Перші 7000 кущів лохини було придбано за кошти обласного бюджету, адже громада виграла конкурс проєктів місцевого самоврядування. Чимало коштів вклали й самі зі свого бюджету.

Читайте також:

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.