В Україні варто змінити формулу нарахування військового ПДФО — Безгін

Народний депутат Віталій Безгін пропонує змінити формулу нарахування «військового» ПДФО.

Однією з проблем нардеп називає ситуацію, при якій одні громади 100% грошей, отриманих від військових, повертають на потреби безпеки та оборони, а інші спрямовують ці кошти на бруківки та стадіони. 

Таку думку озвучив Віталій Безгін на власній сторінці в Facebook.

«Протягом липня-серпня, до моменту реєстрації Урядом проекту бюджету на 2024 рік, необхідно змінити формулу нарахування «військового» ПДФО. Необхідно також зафіксувати конкретний % від коштів «військового» ПДФО, який громади зобов'язані витрачати на потреби безпеки та оборони»,  — зазначає депутат.

Основною проблемою вважає віталій Безгін те, що є постійна перереєстрація військових частин, коли громади ведуть між собою цілу «битву» і боротьбу у % повернення. Що, в свою чергу, призводить до тотального розбалансування бюджетів та заведення «найхитріших» громад в реверсну дотацію, яка після чергової перереєстрації платника податків стане смертельним тягарем.

Щодо змін, депутат пропонує, 50% за місцем розташування частини, бо ця територія стає зоною підвищеної небезпеки та менш сприятливою для бізнесу. А 50% ходять за місцем реєстрації кожного конкретного воїна. Бо мобілізація 1 військового — це мінус 1 робітник та менша економічна активність в конкретній громаді. Подібні ініціативи давно і багато разів проговорені з податковим комітетом і мають нарешті рухатись.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.