На Буковині сирний кооператив почав виготовляти корм для молочних тварин

Кооператив «Добрі ґазди», в селі Михайлівка Глибоцької громади, розпочав виготовляти корм для корів та кіз, від яких закуповує молоко для продукції.

Екструдером можуть користуватися не тільки члени кооперативу, а й будь-хто із мешканців громади чи місцевих фермерів для власних потреб.

Про повідомляє Децентралізація.

«Подаючи до нас заявку на придбання екструдера, громада подбала не тільки про безперервність ланцюжка «молоко — переробка — сир», а й про те, аби домогосподарства не стикалися із проблемою відгодівлі худоби, яка дає молоко в тому числі для потреб кооперативу», — розповів експерт із місцевого економічного розвитку Програми USAID DOBRE Віталій Юрків.

Це вже другий агрегат, встановлений у сироварні за підтримки і допомоги Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

Екструдер — один із найпотужніших зразків. Він також може переробляти соєві продукти, бобові, тобто дуже тверді зерна. Екструдером можуть користуватися не тільки члени кооперативу, а й будь-хто із мешканців громади чи місцевих фермерів для власних потреб.

Читайте також: Легалізуємо свердловину: алгоритм дій

Кроператив надає послуги 60 домогосподарствам громади, що тримають вдома корів та кіз і щодня здають їхнє молоко для переробки на сироварню. Із нього виготовляють сири 7 основних та 5 додаткових видів за австрійською, голандською, італійською та вже й власною технологіями, а також вершки, будз (м’який сир скороченого терміну споживання), плавлений сир, вершкове масло високої жирності, натуральний йогурт тощо. Кожному виду сиру придумали власну буковинську назву. 

А в приміщенні сироварні облаштували дегустаційну залу для відвідувачів і туристів, де вони можуть спостерігати за процесом сироваріння, скуштувати різні види сиру та придбати продукцію кооперативу «Добрі газди».

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.