Земельний аудит захистить громаду від самозахоплення сільськогосподарських земель

Землевпорядний аудит — дієвий інструмент для боротьби із самозахопленнями земель. Система Feodal.Hromada допомагає виявляти «сірі» ділянки, на яких працюють фермери без законних на те підстав.

Так, на думку начальниці відділу комунальної власності Тавричанської територіальної громади Оксана Кравченко, виведення фермерів з тіні, дасть змогу громадам відкрито співпрацювати з орендарем.   

«Фермери бачать, що громада зацікавлена в доцільному використанні землі. Рекомендуємо всім громадам використовувати такий метод боротьби із самозахопленнями. Головна задача громади на сьогодні — знайти для кожної земельної ділянки власника і почати отримувати надходження. А компанія Feodal.Online допоможе кожній громаді побачити гроші в землі», — наголосила спеціалістка. 

Як розповіла Оксана Кравченко, у грудні 2020 р. до громади приєдналась Волинська сільська рада, земельний банк якої нараховує 8,5 тис. га. Проте, за словами фахівця, більшість земельних ділянок не мали кадастрових номерів та не були проінвентаризовані.

«Понад 400 га землі у межах колишньої Волинської сільради знаходились у користуванні громадян, проте більша частина цих земель оброблялись незаконно, тобто громада недоотримувала надходження. Саме тому було прийнято рішення провести землевпорядний аудит земель сільради, яка приєдналась», — додала пані Оксана. 

В пошуках фірми, яка провела б аудит земель не за великі кошти, колеги з Каховської територіальної громади порадили компанію Feodal.Online, яка проводила аудит однієї колишньої сільської ради безоплатно. 

«Вирішили співпрацювати саме з ними і не помилились — вже через 1,5 тижня нам було надано результати аудиту», — наголосила фахівчиня.  

Система Feodal.Hromada, на думку Оксани Кравченко, є зрозумілою та простою у користуванні. Тут можна легко побачити всю інформацію про кожну земельну ділянку громади. Раніше для збору такої інформації потрібно було мінімум 3 місяці.

За словами пані Оксани, стосовно виявлених самозахоплень громадою були написані заяви до поліції, прокуратури та Держгеокадастру, і це дієвий спосіб боротьби із порушниками.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.