З Харкова евакуювали Національну колекцію насіння

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) за підтримки Європейського Союзу перемістила колекцію унікальних генетичних зразків насіння із Харкова до безпечного місця на заході України. 

Про це повідомляє Kurkul.com. 

«Згідно з оцінками, станом на 2021 рік, в Україні зберігається понад 150 тис. генетичних матеріалів рослин, що належать до 544 видів сільськогосподарських культур та 1802 зразків рослин. Колекція містить 39 тис. унікальних генетичних зразків, які походять з України. Науковці вважають, що збереження українських колекцій пшениці, тритикале, ячменю, гороху, нуту, кормових культур та соняшнику є критично важливим для світового рослинництва», — йдеться у повідомленні.  

У травні 2022 року внаслідок обстрілів було пошкоджено інфраструктуру, сільськогосподарську техніку та частину робочих колекцій насіння на польових дослідних станціях Харківського національного генетичного банку рослин.

За фінансової підтримки ЄС експерти ФАО підтримуватимуть Національну академію аграрних наук України в розробці та впровадженні плану довгострокового збереження та відтворення генетичних ресурсів, у тому числі майбутнє зберігання у Всесвітньому сховищі насіння в Шпіцбергені. Водночас було розпочато будівництво додаткового сховища на заході України.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.