Жителі села Старосілля потерпають від сусідньої птахофабрики

У селі Старосілля, що на Черкащині, поновила свою роботу птахофабрика після кількох років простою. З того часу люди не можуть вийти на вулицю через їдкий сморід.

Найбільше страждають жителі прилеглих до території підприємства будинків. У них погіршилося самопочуття. А фахівці пояснили їм, що курячий послід виділяє аміак та інші шкідливі для здоров’я речовини. 

Про це повідомляє обласне видання Прочерк.

«Жителям Старосілля ввірвався терпець кілька днів тому коли із птахофабрики почали вивозити курячий послід за село і висипати його прямо на узбіччя. Люди двічі викликали поліцію, яка зафіксувала порушення», — каже місцевий житель Анатолій.

Наталія Видра — заступниця генерального директора Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України зауважує, що останнім часом до них скарг не надходило.

«Є обласна програма моніторингу атмосферного повітря, якою опікується обласне управління екології. Такої локації не перевіряли, бо не було скарг. І в систему спостереження за станом атмосферного повітря в області цей об’єкт не входить, тому фактичних даних про проведення замірів у нас немає. Але оскільки тепер є заувага, ми можемо надалі включити цей населений пункт у систему моніторингу нашої установи. Тут дійсно потрібне звернення до представників влади та фахівців контролюючих служб і створення комісії для перевірки зазначених фактів», — каже Наталія.

Заступник начальника Управління екології та природніх ресурсів Олена Рясик зауважує, що поки звернень не надходило.

«Контроль здійснює Держекоінспекція центрального округу, якщо мова про звернення громадян. Тож там має бути зафіксовано. Так само вони мають звернутися до Головного управління Держпродспоживслужби. Бо мова про відходи, а це може шкодити здоров’ю, це комфорт проживання людини», — каже Олена Миколаївна.

У поліції підтвердили, що виклик від громадян через діяльність курників був і зареєстровано дві заяви до єдиного обліку. Цим питанням займається поліцейський офіцер громади.

Голова Мліївської громади Василь Микитенко каже, що місцеве самоврядування теж включилося у цей процес. Звернення щодо діяльності підприємства направлені у всі інстанції.

«Зверталися і в земельний відділ, і в Держпродспоживслужбу, і в прокуратуру! Та у всі установи! І це не останніми днями. А давно, бо ця біда у нас триває не один рік. То підприємство призупиняло роботу, то знов запрацювало. То підприємство перепродували і змінився власник. І це й для нас проблема як органу самоврядування. Бо підприємство на одному власнику, а виробничу діяльність веде інша особа! І ми звертаємося, кажемо, чого не заключаєте договір на оренду, а вони кажуть, мовляв, це не наше приміщення. І така проблема є! Щодо акції протесту, про що кажуть селяни. Розумієте, треба звертатися всетаки до відповідних органів. Це важливо. Бо перекриють люди раз дорогу, а тут треба системно працювати. І ми як орган влади куди міг, направив звернення», — каже Василь Вікторович.

У Держекоінспекції центрального округу повідомили, що їм надходив лист від громади, однак там питання більше стосувалися компетенції Держпродспоживслужби. Тому інспекцією надано роз’яснення громаді, куди слід звертатися та що має бути зазначено в зверненні, щоб інспекція потім вже зверталася до інспекції України та отримувала погодження від Міндовкілля. І тільки на підставі звернень потім інспекція може отримувати погодження від міністерства на перевірку.

«На період воєнного стану припиняється проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду. Це згідно постанови КМУ №303. І наскільки я знаю, то на рівні ТГ створена комісія. І будуть обов’язково залучені наші спеціалісти, спеціалісти екоінспекції, землевпорядники, поліція, представники обласного центру контролю та профілактики хвороб. Крім того, будуть залучені і податківці, бо теж є питання», — каже Альона Бойко, начальник ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.