Держгеокадастр скасовуватиме земельні угоди через суд

Держгеокадастр отримав право звертатися до суду з позовами щодо визнання недійсними угод купівлі-продажу земельних ділянок державної, комунальної власності. 

Відповідне рішення прийняте постановою Уряду №164 від 24 лютого.

Згідно з документом положення про Держслужбу геодезії та картографії доповнено новим пунктом та визначено, що служба звертається до суду з позовами про визнання недійсними угод, укладених із порушенням встановленого законом порядку купівлі-продажу, ренти, дарування, застави, обміну земельних ділянок державної, комунальної власності.

Крім цього до повноважень служби тепер відноситься: 

  • визначення адміністратора Державного картографо-геодезичного фонду України
  • забезпечення організації формування та ведення Державного картографо-геодезичного фонду України
  • проведення експертизи пропозицій та рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування щодо найменування та перейменування географічних об’єктів і надання відповідного висновку.

Водночас, згідно з рішенням уряду Держгеокадастр позбавлено права звертатися до суду з позовом щодо відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва, а також здійснювати державний контроль за втратами сільськогосподарського виробництва, надавати пропозиції щодо використання коштів, які надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.