Використання землі під нерухомістю без договору оренди не є самозахопленням — експерти

Використання земельної ділянки, на якій розташований об’єкт нерухомого майна без оформлення договору оренди землі, не слід вважати її самовільним зайняттям.

Про це стало відомо з посібника «Землекористування в громаді: практичні рекомендації проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

«Відсутність у власника нерухомого майна (будинку, будівлі, споруди) зареєстрованого права оренди на земельну ділянку, на якій розташований такий об’єкт нерухомого майна, і наявність у такої земельної ділянки іншого власника не вважається правопорушенням відповідно до частини другої статті 120 ЗКУ», — ідеться в повідомленні.

Таку правову позицію заявлено в постанові Касаційного господарського суду Верховного Суду від 29.05.2020 р. у справі № 922/2843/19 та в постанові Верховного Суду від 20.11.2018 р. у справі № 922/3412/17 (пункт 31). 

Тож у разі відсутності у власника нерухомого майна документів, що посвідчують право на користування земельною ділянкою, на якій таке нерухоме майно розташоване, користування такою земельною ділянкою не може бути визнане як самовільне її зайняття, проте і не надає права на її безоплатне використання (правова позиція Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 02.06.2020 р. у справі № 922/2417/19). 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.