Експерти пояснили, чому слід зареєструвати договори оренди перед відкриттям ринку землі

Органи місцевого самоврядування насамперед зацікавлені у «білій» платі за оренду та отриманні податків від товаровиробників.

Такої думки засновник сервісу Feodal Monitor Bot і Feodal.online Андрій Дем'янович в матеріалі «Інструкція аграрного перфекціоніста, або Чому хаос в земельному банку загрожує проблемами», пишу Zemelka.ua.

На думку експерта, зареєстровані договори оренди є важливою складовою в обліку земельного банку.

«Це «живі» і «мертві» орендодавці. Крім того, «живих орендодавців» необхідно побачити, піти і спробувати їх зареєструвати. Подібна практика можлива лише зараз. Потрібно не упустити момент і встигнути заскочити в «останній вагон». Через якихось півроку подібний сценарій буде проблематичним або зовсім неможливим. Тому що багато незареєстрованих договорів оренди — це або пропущені, забуті, або ідейні люди, які не хочуть здавати землю в оренду. Відповідно, зараз є шанс переконати таких людей», — коментує Андрій Дем'янович.

Зазначається, що після офіціційного відкриття ринку землі обов'язково матимуть місце ситуації, за яких пріоритетним варіантом для орендодавця стане продаж землі, а не її оренда. Однією земельною ділянкою він захоче вирішити всі свої життєві проблеми. На думку засновника Feodal.online, більшість, напевне, будуть встановлювати неадекватні ціни: не $2-3 тис. за га, а $20 тис.

Читайте також: Стало відомо, хто може скористатись переважним правом купівлі орендованої сільгоспземлі

Як розповів Андрій Дем'янович, у новому продукті від компанії Feodal.online — Feodal.Land представлений функціонал для обліку та управління земельним банком на основі аудиту з візуалізацією інформації. Так, в системі цього сервісу сірим кольором показані земельні ділянки, які не мають договорів оренди, серед них орендодавці та діляться на «живих» і «мертвих».

За словами експерта, щоб зрозуміти хто живий, а з ким треба домовитися, в системі передбачено експорт реєстру, де можна отримати список земельних ділянок та власників, з яким необхідно піти до старости округу, той відзначає, хто живий, а хто мертвий. Після цього можна укладати договір про управління спадщиною і обробляти потрібну землю.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.