Заборону на продаж землі юрособам можуть подовжити — ЗМІ

Депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №8295 щодо продовження терміну дії обмежень у сфері купівлі-продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення. 

Документом пропонується на 5 років продовжити заборону на продаж землі юридичним особам.

Про це повідомляє Судово-юридична газета.

Правники нагадують, згідно з чинним законом, заборонено продаж землі юридичним особам. Ця заборона діятиме ще один рік — на початку 2024 року. Але група депутатів пропонує продовжити цей термін ще на 5 років – до 2029 року.

«Законопроектом пропонується внести зміни до перехідних положень Земельного кодексу та визначити, що юридичні особи набувають права на купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення згідно з цим пунктом з 1 січня 2029 року», — ідеться у повідомленні.

Як зазначається у пояснювальній записці, у період післявоєнного відновлення надання дозволу на придбання земельних ділянок сільськогосподарського призначення юридичними особами, «за якими можуть стояти в тому числі і іноземці, та зняття обмежень за загальною площею земельних ділянок, які можуть перебувати у власності громадянина України, наведе до концентрації значних площ землі на руках великих аграрних підприємств. 

Малі ж фермерські господарства, які зазнали значних втрат від бойових дій та спричиненої ними економічної кризи, не матимуть змоги набувати таких земельних ділянок через відсутність достатніх коштів.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.