Кадастровий номер ділянки обов’язково потрібен для всіх операцій із землею

Кадастровий номер потрібен для того, щоб здійснити будь-яку юридичну операцію з нерухомим майном. Адже відповідно до статті 132 Земельного кодексу України, угоди про перехід права власності на земельні ділянки повинні містити кадастровий номер земельної ділянки. 

Про це розповідає юристка Наталія Коваленко для Мережі правового розвитку.

Для того, щоб присвоїти ділянці кадастровий номер, слід звернутись до фахівців, які виконають певні геодезичні та землевпорядні роботи і виготовлять відповідну технічну документацію. І зробити це слід завчасно, щоб в подальшому не виникало клопотів для здійснення будь-яких операцій з нерухомим майном.

Які документи потрібно подати до землевпорядної організації
- Заява про присвоєння кадастрового номера земельній ділянці.
- Нотаріально завірена копія державного акту
- Копії паспорта та ідентифікаційного коду.

«Якщо потрібно купити землю, подарувати, продати, чи відписати комусь за заповітом, то жодна з цих операцій неможлива, якщо на земельну ділянку немає присвоєного кадастрового номера», — наголошує юристка. 

Раніше ми вже розповідали, які документи потрібні для операцій із земельними ділянками на вільному ринку землі.

За словами Наталії Коваленко, коли є, наприклад, державний акт старого зразка (виданий до 2004 року), то швидше за все земельній ділянці не присвоєно кадастрового номера і відомості про цю ділянку відсутні в Державному земельному кадастрі України.

Наявність номеру можна перевірити на Публічній кадастровій карті України.

«Якщо кадастрового номера немає, зверніться до розробника документації із землеустрою (землевпорядна організація) для виготовлення технічної документації щодо встановлення чи відновлення меж ділянки в натурі та зареєструйте ділянку в Державному земельному кадастрі», — наголошує Наталія Коваленко. 

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.