У Мін’юсті надали рекомендації власникам землі перед відкриттям вільного ринку

Міністерство юстиції України нагадало, що з 1 липня набирає чинності закон, яким передбачено запуск обігу землі сільськогосподарського призначення в Україні, та надало рекомендації.

Про це ідеться на офіційній сторінці Мін'юсту у Facebook.

Власників земельних ділянок закликають подбати про:

  • присвоєння земельній ділянці кадастрового номера, без якого неможливо здійснити жодної юридичної дії із землею;
  • те, щоб речові права на земельну ділянку (оренда або власність) були обов’язково внесені до відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

У більшості людей право на землю знаходиться лише на паперових носіях. Це відкритий шлях для шахраїв, які можуть підробити документи. Крім того, коли немає відцифрованих даних у реєстрі, ніхто не знає, хто власник, окрім того органу, який видавав документ, в архіві якого знаходиться другий примірник документа.

Про відцифровку можна подбати до 1 липня і після цієї дати, звернувшись до нотаріуса або до державного реєстратора для внесення даних до реєстру.

Нехтування цим може призвести до рейдерства, яке може бути 2 видів:

  • «Реєстраційне рейдерство» – державним реєстратором здійснена незаконна реєстраційна дія. Тоді людині треба звертатися зі скаргою на дії державних реєстраторів до Міністерства юстиції, до Офісу протидії рейдерству.
  • На підставі підроблення документів. У цьому випадку варто звертатися до Національної поліції. Таке шахрайство – це вже кримінальна справа, яка має бути розслідувана. Наразі Міністерство юстиції не має повноважень реагувати на такі порушення.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.