На Львівщині громада сформувала якісну освітню мережу

Бібрська громада на Львівщині реформувала навчальні заклади і створила оптимізовану мережу. Тепер значно поліпшилися умови в навчальних закладах громади, пише Укрінформ.

В опорному закладі, який нині відвідують маленькі жителі громади, з’явилося мультимедійне обладнання, гаряче харчування, спортзал, новий та гарний ремонт. Також покращилася й атмосфера, в якій навчаються діти.

Величезні приміщення шкіл, які збудовані ще за радянської влади, були великим навантаженням для місцевого бюджету. Деякі школи відвідували 10 або й менше десятка учнів. В одній із таких шкіл утримання учня сягало аж 91 тис. грн на рік. Тому місцева влада пішла на зважений крок, закривши такі школи та організувавши навчання дітей в опорних школах.

«Перед громадою постало питання раціонального використання коштів та формування спроможної мережі освітніх закладів. Значного спротиву громади вдалося уникнути, хоча опір все одно був. Дехто обурювався, що школярам доведеться раніше вставати, щоб дістатися до місця навчання. Проте їм пояснили, що нині не може бути індивідуального підходу до всіх, глобалізація триває, люди перебираються до міст, а в селах народжується усе менше дітей», — розповідають у Львівському регіональному офісі Програми «U-LEAD з Європою», яка підтримувала реформу освітніх закладів у Бібрській громаді.

Громада забезпечила звільнених педпрацівників роботою: декому запропонували роботу у бібліотеці, а іншим — у сфері культури.

А приміщенням шкіл, які залишилися після оптимізації, тепер дають друге життя. В одному з них місцевий священик облаштував собі оселю та гуртує дітлахів на літні табори та навчання. Триває активна співпраця громади та церкви. 

Частину приміщень планують здати в оренду, щоправда, очікують відповідного законопроєкту. А тоді через Prozzoro будуть шукати майбутніх орендарів.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.