Законопроект 2194 про земельну децентралізацію не скасовує безоплатну приватизацію землі — експерт

У частині безоплатної приватизації землі закон України «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» не вносить змін та залишає все, як раніше.  Кожен громадянин і надалі може реалізувати своє право на безоплатне отримання земельної ділянки у власність. Цей проект закону № 2194 взагалі не торкається питання: він не спрощує і не ускладнює цю процедуру.

Про це в дописі на Фейсбук розповів кандидат наук з державного управління у галузі регулювання земельних відносин Вадим Чувпило.

«Не потрібно бути великим фахівцем, щоб зрозуміти, що якщо приймають закон з неймовірним прискоренням (3128 правок за 6 позачергових засідань), це означає що без нього далі ніяк. Так от насправді так і є, бо і функціонування анонсованого на 1 липня ринку і діяльність землевпорядної галузі просто зайшли в глухий кут», — написав експерт.

Також, за словами Вадима Чувпила, анонсована передача повноважень з розпорядження землями на місця (до територіальних громад), залишається не стовідсотковою.

Держгеокадастр не відмовився від цих повноважень і надалі буде розпоряджатись земельними ділянками сільськогосподарського призначення державної власності, які перебувають у користуванні державних сільськогосподарських підприємств. Закон скасовує поняття особливо цінних ґрунтів, тому це відкриває можливість роздержавлення «нерентабельних» підприємств та передачу їхніх земель у власність або оренду.

«Пересічним громадянам ці зміни «не загрожують», тому традиційними залишаються походи до територіальних громад та пошук вільних ділянок з поміж земель запасу»,  — пояснив Вадим Чувпило.

Однак якщо мова йде про орендні відносини, то варто звернути увагу на важливий момент. Якщо власник здає свою ділянку в оренду, то подальшу долю ділянки вирішує виключно орендар.

Згідно з новими змінами орендар має переважне право на викуп земельної ділянки, а власник не має права без згоди орендаря передати власну ділянку під заставу або внести її до статутного капіталу.

«Особливо яскраво виглядає право орендаря без згоди власника земельної ділянки вносити її під заставу та відчужувати право оренди (продати це право іншій особі). Обмежуючи права власників земельних ділянок, які передали свої наділи на тривалий термін в частині можливості їх відчуження, теж спровокувало появу суперечностей. Зокрема, власник повинен спочатку домовлятись з орендарем, у якого переважне право купівлі (що вже не сприятливий чинник для утворення ринкової ціни на землю)», — відзначив експерт.

Вадим Чувило додає, що для орендарів нововведеннями передбачені окремі «цікавинки». Так згідно ст. 652 Цивільного кодексу України договір може бути розірваний у зв’язку з істотною зміною обставин (тобто на момент його укладення жодна із сторін не могла передбачити такі суттєві зміни в законодавстві), що фактично дасть можливість через суд розірвати будь-який договір оренди, тим більше що така судова практика давно існує.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.