КСУ розглядатиме справи про ринок землі і децентралізацію у закритому порядку — Безгін

Конституційний Суд України у вівторок 24 травня 2022 року змінив усну форму провадження на письмову у розгляді справ про обіг сільськогосподарських земель (ринок землі) та  адміністративно-територіальний устрій (децентралізація).

Про це повідомив Віталій Безгін, народний депутат України, на власній Facebook-сторінці.

«Зрада прийшла звідки не чекали. Поки в країні війна, Конституційний Суд сьогодні змінив усну форму провадження на письмову у двох справах. Мова про дві найбільші резонансні та чутливі з точки зору наслідків для держави теми: ринок землі та децентралізація», — написав народний депутат.

За його словами, справу тепер розглядатимуть без заслуховування сторін.

«Відповідно в нашому провадженні ані представниця Верховної Ради в КСУ, ані я, ані Вячеслав Негода, ані представники експертного середовища не мають тепер можливості доводити позицію на захист реформи», — зазначив Віталій Безгін. 

Повідомляється, автори клопотань до КСУ стверджують, що земля як об’єкт права власності Українського народу є основним національним багатством, перебуває під особливою охороною держави, що насамперед стосується саме земель сільськогосподарського призначення.

На переконання авторів клопотання, прийняття Верховною Радою України Закону відбулося з порушенням конституційної процедури розгляду та ухвалення, а його положення суперечать приписам Конституції України.

Народні депутати України наголошують, що лише Український народ наділений правом приймати рішення про розпорядження таким об’єктом права власності як земля через всеукраїнський референдум.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.