Законопроект про реформування МДА розглядатимуть в жовтні — Безгін

В середу 22 вересня 2021 року Комітет держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування повторно розглянув законопроект №4298 та рекомендував Верховній Раді України прийняти його в другому читанні та в цілому. 

Про це повідомляє Віталій Безгін, народний депутат, член профільного парламентського комітету.

«Усі перепони з боку юристів пройдено, розраховуємо на голосування в жовтні. Проект збалансований та підтриманий усіма стейкхолдерами», — повідомляє експерт. 

Прийняття цього законопроекту вкрай необхідне, бо після зміни адміністративно-територіального устрою держава передала більшість повноважень від місцевої виконавчої влади органам місцевого самоврядування новостворених територіальних громад.

Повноваження і завдання місцевих державних адміністрацій чітко розподілені у межах трьох ключових напрямів:

  • координація територіальних органів (підрозділів) центральних органів виконавчої влади;
  • забезпечення законності в діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування;
  • виконання окремих повноважень органів місцевого самоврядування (до внесення відповідних змін в Конституцію України).

Серед нововведень також є те, що голови обласних державних адміністрацій призначатимуться за результатами конкурсу, а голови районних державних адміністрацій — з кадрового резерву.

Прийняття даного законопроекту в цілому, дозволить продовжити другий етап реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, чим уніфікує і приведе повноваження місцевих державних адміністрацій у відповідність до Конституції України.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.