В Україні діє методика визначення шкоди землі через війну

В Україні затвердили Методику визначення розміру шкоди, завданої землі, грунту внаслідок надзвичайних ситуацій та/або збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану. 

Методика стосується усіх земель України, незалежно від їх категорій та форм власності, повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України

Методика розрахунку визначає такі терміни:

  • забруднення грунтів — накопичення в грунтах речовин, які негативно впливають на їх родючість та інші корисні властивості
  • засмічення земель — наявність на земельній ділянці сторонніх предметів, матеріалів, відходів та/або інших речовин без відповідних дозволів.

«Основою розрахунків розміру шкоди від забруднення грунтів є нормативна грошова оцінка (НГО) земельної ділянки, грунти якої зазнали забруднення», — кажуть експерти. 

Зазначається, за нормами прийнятого наказу, орган місцевого самоврядування має право звернутися до органу, що здійснює державний нагляд (контроль) за додержанням вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища, та отримати копії розрахунків шкоди і справи, яка формувалась під час виявлення порушень.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.