Договір оренди землі при реорганізації залишається без змін

Законодавством України, що регулює земельні відносини, передбачені певні особливості переукладання договору оренди землі у разі реорганізації юридичної особи-орендаря. 

Так, за ст. 16 Закону України «Про оренду землі» встановлено, що зміна найменування сторін договору оренди землі, зокрема внаслідок реорганізації юридичної особи або зміни типу акціонерного товариства, не є підставою для внесення змін до договору оренди землі та/або його переоформлення.

Про це пише Безоплатна правова допомога.

«Дане правило має своє відображення і у ст. 32. Закону України «Про оренду землі», де зазначено, що реорганізація юридичної особи-орендаря не є підставою для зміни умов або припинення договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі», — повідомили юристи.

Експерти зазначили, що ст. 31 Закону України «Про оренду землі» передбачає, що договір оренди землі припиняється в разі ліквідації юридичної особи-орендаря.

Отже, за таких обставин, у разі коли юридична особа-орендар приєднується до іншої юридичної особи договір оренди землі припиняється та може бути укладено з іншою юридичною особою.

У випадку приєднання до юридичної особи-орендаря іншої юридичної особи, або зміни найменування юридичної особи-орендаря, або зміни типу акціонерного товариства, підстави для припинення договору оренди землі відсутні.

Оренда землі — це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.