Громади мають нагадати селянам про оформлення невитребуваних паїв — думка

Невитребувані паї перейдуть у власність громад із 1 січня 2025 року, тому громади мають нагадати людям — власникам чи спадкоємцям земельних ділянок— своєчасно оформити всі документи на земельні ділянки.

Про це розповіла Катя Капустіна, керівниця Zemliak.com, журналістка та місцева активістка.

У разі якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки.

«Нині громади, які отримали право розпоряджатися землями, мають певні вигоди від здачі в оренду невитребуваних паїв. Через це посадовці не спішать доносити правильну інформацію власникам чи людям, які успадкують досі не оформлені належним чином ділянки», — наголосила Катя Капустіна.

Читайте Успадкувати землю без державного акта можна через суд

Однак, за словами активістки, посадовці органів місцевого самоврядування зобов’язані надавати повну інформацію про те, аби люди поспішали оформити право власності на землю.

«Громадяни мають чітко розуміти: сертифікат на право земельного паю не дорівнює тому, що земля є у їхній власності. Єдине підтвердження того, що ви є власником земельної ділянки, — це витяг із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно із вашими іменем та наявним реальним кадастровим номером. А для цього треба пройти кілька етапів і вкласти деяку суму коштів», — каже керівниця проекту.

Читайте Які документи мають бути в мене як у власника земельної ділянки

Нагадаємо, що земельні частки (паї) — це такі наділи землі сільськогосподарського призначення, право на які отримали учасники колективних господарств після їх розпаду. У 1990-х роках людям видали сертифікати. Після цього вони повинні були отримати добро від сільради на розробку проєктної документації, виготовити її, затвердити і зареєструвати право власності на свою ділянку. 

Однак не всі поспішали з цим. Дехто досі не пройшов цю процедуру до кінця. Сертифікати померлих власників перейшли у спадок нащадкам. Часто і вони не знають, що з цим робити. Паї, на які досі не оформлено право власності, називають невитребуваними. 

Читайте Пошкоджений документ на землю не означає втрату права на неї

В рамках земельної реформи держава встановила час пік для володільців сертифікатів на земельну частку (пай). Вони повинні зареєструвати право власності до 1 січня 2025 року. Той, хто цього не зробить, може залишитися ні з чим. Такі паї будуть вважатися відмовними і перейдуть у комунальну власність. Першочергове право викупу землі отримають орендарі, які на ній працюють.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.