В Україні створили три нові національні парки

В Україні будуть створені три нові національні природні парки — «Пуща Радзівіла», «Куяльницький» і «Холодний Яр». Також було розширено межі територій природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, інформує Міндовкілля.

Загалом, це більше 50 тис. га цінних природних ділянок, які відтепер будуть охоронятися державою. Серед них — унікальні степові та лучні території, букові праліси і старовікові ліси, цінні водно-болотні угіддя.

Відповідні укази підписав президент Володимир Зеленський з’явилися на офіційному сайті протягом 1-3 січня 2022 року.

Парк «Холодний Яр» буде облаштований на території на території Черкаського району Черкаської області. Для нього уряд надасть у постійне користування з державної власності 6,8 тис. га земель.

Національний парк «Куяльницький» буде створений на території Березівського та Одеського районів Одеської області. Він буде розташований на 10,8 тис. га земель державної та комунальної власності.

Створення третього парку «Пуща Радзівіла» передбачене на території на території Сарненського району Рівненської області. Для нього уряд виділить 24 тис. га земель державної власності.

Парки перебуватимуть під управлінням міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

Також прийнято рішення про розширення меж:

  • Карпатського біосферного заповідника;
  • НПП «Вижницький» в Чернівецькій області;
  • НПП «Меотида» на Донеччині;
  • ботанічного заказника загальнодержавного значення «Староманзирський» на Одещині.

«Наша країна багата на унікальні природні комплекси. Розширюючи території природно-заповідного фонду і беручи цінні ділянки під охорону держави, ми виконуємо міжнародні зобов’язання, визначені Цілями Сталого Розвитку, Конвенцією про охорону біорізноманіття, Бернською конвенцією, Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат тощо. А головне, ми збережемо ці природні екосистеми для наступних поколінь українців», — відзначив в.о. Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Нагадаємо, що раніше уряд збільшив штрафи за незаконні заготівлю сіна, випасання худоби, збирання грибів та ягід у заповідних зонах.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.