Пошкоджений документ на землю не означає втрату права на неї

До Черкаського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася пані Ольга. Жінка розповіла, що перебувала в шлюбі з паном Віктором понад 20 років. У лютому 2020 року чоловік помер.

Віктор мав у власності земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яку передав у користування за договором оренди сільськогосподарському приватному підприємству на 15 років.

Читайте Які документи мають бути в мене як у власника земельної ділянки

Після смерті чоловіка відкрилась спадщина, зокрема, й на цю земельну ділянку.

Для її отримання у спадок пані Ольга в установлений законом 6-місячний термін звернулася з письмовою заявою до нотаріуса за місцем проживання спадкодавця. Однак на своє звернення отримала постанову нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальних дій, оскільки акт на право приватної власності на землю був пошкоджений — розірваний та склеєний липкою стрічкою.

Читайте також Фермер не платить оренду за землю: як отримати свої гроші

Жінка звернулася до Черкаського місцевого центру з надання БВПД. Їй було призначено адвоката Миколу Лінніка, який співпрацює з системою БПД.

Адвокат пояснив, що нотаріус не може видати свідоцтво про право на спадщину, бо акт на право приватної власності на землю пошкоджений, а видача його дубліката не передбачена законом. Адже з 1 січня 2013 року державні акти на право власності на земельну ділянку не видаються.

Відповідно і втратив чинність наказ Державного комітету України по земельних ресурсах, який регулював, у тому числі, порядок видачі дубліката державного акта при втраті або псуванні оригіналу.

У такому випадку необхідно звертатися до суду для визнання права власності на земельну ділянку у порядку спадкування.

Микола Ліннік разом із заявою подав до суду всі необхідні докази:

  • пошкоджений державний акт на землю,
  • рішення сільської ради про виділення пану Віктору у власність земельної ділянки,
  • постанова нотаріуса,
  • копія договору оренди землі,
  • кадастровий план,
  • місце розташування,
  • акт визначення меж земельної ділянки.

Черкаський районний суд встановив, що позовні вимоги про визнання за пані Ольгою, як спадкоємицею за законом першої черги, права власності на земельну ділянку після смерті чоловіка, є обґрунтованими, підтверджені належними доказами, а тому позов підлягає задоволенню.

Судова справа № 707/2262/20.

Читайте також Як дізнатися ціну свого паю перед продажем

[Цей матеріал публікуємо на основі збірки «Успішні справи надання безоплатної правової допомоги: ЗЕМЕЛЬНІ КЕЙСИ» — зібрання вдалих прикладів надання безоплатної правової допомоги, що ілюструють ті чи інші випадки, коли люди отримали змогу захистити свої права за допомогою юристів системи надання БПД та адвокатів, що з нею співпрацюють. Тема — захист прав у сфері земельних відносин. 

Така збірка була презентована під час престуру «Надання безоплатної правової допомоги у сфері земельних відносин» здійснено Координаційним центром з надання правової допомоги за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України. ]

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.