Успадкувати землю без державного акта можна через суд| Досвід

Нині досить поширеною є ситуація, коли після смерті родичів спадкоємці вирішують оформити спадкове майно, у тому числі земельну ділянку, однак нотаріус відмовляє їм у зв’язку з відсутністю документа, що посвідчує право власності спадкодавця на цю земельну ділянку.

Оформити право власності на земельну ділянку в порядку спадкування можна лише за наявності документа, який підтверджує це право власності.

У 2018 році з аналогічним правовим питанням до Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся пан Сергій.

Читайте також Фермер не платить оренду за землю: як отримати свої гроші

Він розповів, що не може успадкувати земельну ділянку, бо спадкодавиця за життя не оформила документ, який би підтверджував право власності на неї.

Чоловік також пояснив, що на підставі заповіту, за яким він є спадкоємцем майна, державний нотаріус видав свідоцтво про право на спадщину за заповітом. У свідоцтві зазначено, що спадщина складається з житлового будинку з належними до нього надвірними будівлями і спорудами.

Однак до складу спадкового майна не було включено дві земельні ділянки, які належали померлій. 

На підставі рішення селищної ради спадкодавиця у приватну власність отримала дві земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства. Але не здійснила державну реєстрацію права власності на земельні ділянки та не виготовила державні акти на право власності на земельні ділянки.

Враховуючи перешкоди в оформленні права на спадщину в нотаріальному порядку та підтвердження особи пана Сергія як суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу, місцевий центр видав доручення адвокату Валентину Кучеренку на представництво і захист інтересів клієнта.

Валентин Кучеренко дослідив обставини справи клієнта та подав до суду позовну заяву до селищної ради про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування.

«Оскільки право власності на земельні ділянки не було зареєстровано за спадкодавцем, клієнт не мав можливості успадкувати їх. Тому ми звернулися до суду для позитивного вирішення його правового питання», —  коментує Валентин Кучеренко.

Згідно зі ст.1216 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). 

Відповідно до ч. 1 ст.1269 цього Кодексу спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Як роз’яснено в п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 «Про судову практику в справах про спадкування» від 30 травня 2008 року, у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Розглянувши фактичні дані справи, викладені адвокатом у позовній заяві, суд ухвалив рішення визнати за позивачем право власності на дві земельні ділянки в порядку спадкування.

Судова справа № 2/308/3630/18.

[Цей матеріал публікуємо на основі збірки «Успішні справи надання безоплатної правової допомоги: ЗЕМЕЛЬНІ КЕЙСИ» — зібрання вдалих прикладів надання безоплатної правової допомоги, що ілюструють ті чи інші випадки, коли люди отримали змогу захистити свої права за допомогою юристів системи надання БПД та адвокатів, що з нею співпрацюють. Тема — захист прав у сфері земельних відносин. 

Така збірка була презентована під час престуру «Надання безоплатної правової допомоги у сфері земельних відносин» здійснено Координаційним центром з надання правової допомоги за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України]

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.