Укус кліщів може бути смертельним — поради лікарів

З настанням тепла в лісах і полях з'явилося багато кліщів, які переносять безліч небезпечних захворювань. Зустріти цих комах можна в будь-якому місці, де є дерева або висока трава. Серед нешкідливих кліщів можна зустріти енцефалітних, тому перед прогулянкою потрібно убезпечити себе від такої зустрічі.

Щоб убезпечити себе, щонайменьше треба використовувати спеціальні спреї, які відлякують кліщів. Обробити також ними свого домашнього улюбленця, пише УНІАН.

«Якщо виявлено кліща на тілі — знімати його слід дуже обережно, щоб не відірвати хоботок. Взяти комаху пінцетом і повільно тягнути вгору під прямим кутом. Покласти кліща в банку і віднести в лабораторію, щоб визначити, заразний він. Місце укусу обробіть йодом або антисептиком»,  — кажуть лікарі. 

Лікарі зазначають, якщо власними силами немає змоги знімати кліща — варто  звернутись в найближчий травмпункт. Здати комаху на дослідження можна як приватну, так і в державну клініку. Після результату аналізів лікар скаже, що потрібно робити далі. 

Кліщі можуть переносити такі небезпечні хвороби, як кліщовий енцефаліт, бореліоз, туляремія, лихоманка, хвороба Лайма. Багато захворювань мають високий ризик смерті або важких наслідків для здоров'я. 

Від деяких з цих хвороб існують щеплення. Наприклад, робити вакцину від кліщового енцефаліту рекомендується кожні 5 років. Також варто дотримувтись правил відвідування лісів та скверів:

  • Носити закритий одяг з довгими брюками і рукавами. Голову прикривати головним убором
  • Обходити стороною кущі, оскільки кліщі часто сідають на стегна і коліна
  • Після прогулянки уважно оглядати всі відкриті ділянки тіла. Попросити когось оглянути голову
  • Відразу переодягнутись після прогулянки і випрати одяг. Його не можна залишати біля ліжка.

Якщо після укусу кліща погіршилося самопочуття — відразу необхідно звертатись в лікарню, не чекаючи результату аналізів. У лікарні вам можуть ввести екстрену вакцину, якщо немає щеплення.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.