В Україні планують відкрити банк шкіри

В опіковому центрі, який незабаром має відкритися у Львові, з'явиться перший в Україні банк шкіри: там її зберігатимуть для трансплантації. Зазначається, створення цією установи пришвидшила війна, адже внаслідок російських бомбардувань сотні людей по всій країні діставали глибокі опіки, пише УНІАН.

Зазначається, що зазвичай для лікування в Україні використовують свинячу шкіру, якою тимчасово закривають рани. Однак, за словами медиків, це не надто ефективно. За сучасними світовими стандартами опіки лікують радикально — висіченням мертвої шкіри. Після чого пацієнтів треба стабілізувати, закривши рани.

«Ми колись закривали різноманітним покриттям і закривали свинячою шкірою, вона не давала такого результату... Коли є дефіцит власної шкіри, велика площа попечена, це постійна боротьба, де швидше взяти шкіру і щоб швидше загоїлася донорська рана. Коли закрити донорською шкірою рани, ми стабілізуємо пацієнта, потім беремо власну шкіру — і так поетапно закриваємо», — розповів Олександр Дунаєв, керівник відділення термічної травми та пластичної хірургії.

Дотепер лікування посмертною донорською шкірою було можливе лише за кордоном, однак у відділенні, яке добудовується, працюватиме вже український банк шкіри. Її використовуватимуть у Львові та передаватимуть до лікарень по всій Україні.

Нова установа розрахована на 70 стаціонарних ліжко-місць та ще 20 реанімаційних. Обладнання теж обіцяють сучасне.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.