Кооператив Карпатські ґазди побудували прихисток для переселенців

У селі Тухлі, що на Львівщині, фермерки Катерина Лісова та Катерина Ільків об'єднались та створили кооператив «Карпатські ґазди». Водночас, жінки виготовляють крафтові сири з молока власних кіз.
В умовах війни жінки заснували проєкт «Дах над головою» — прихисток для переселенців. Поетапно добудували приміщення на 70 людей. Пізніше з’явиться 4 поверх і ми зможемо розмістити 110 людей.

Про це розповіла Катерина Тарасенко Співзасновниця кооперативу Карпатські ґазди.

«Облаштовуємо приміщення всім необхідним завдяки допомозі волонтерських та благодійних організацій України, Польщі, Чехії, Франції, Іспанії, Інтернаціонального Медичного корпусу тощо. Місцева влада в нашому проєкті участі не бере», — розповіла Катерина Тарасенко Співзасновниця кооперативу Карпатські ґазди.

За словами Катерини Тарасенко, люди шукають варіанти для довготривалого заселення. Забезпечити індивідуальним житлом місцева влада не зможе. Тому фермерки запропонували новий формат — поселення з харчуванням, залученням на роботи (прибирання, приготування обідів, догляд за грядками: ми виділили 1,5 га землі під вирощення овочів для людей, збирання ягід в саду нашого кооперативу). 

Також пропонують ще один варіант співпраці для активних переселенців, яким вже нікуди повертатися — це самозайнятість або створення дружнього виробництва в кооперативі: переробка фруктів та інші виробництва. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.