На Рівненщині село Посива на межі вимирання

У селі Посива, що на Рівненщині, залишилось лише 13 будинків, в яких проживають 16 людей. Решта дворів покинуті та заросли чагарниками. 

Про це пише Суспільне.

Село Посива розташоване за 77 км від Рівного та 27 від колишнього районного центру — Острога. Сюди не ходять автобуси, немає магазину, школи та аптеки, однак людям привозять хліб та працює пересувна пошта.

Місцева жителька Віра Олександрівна не може точно пригадати, скільки їй років і коли востаннє їздила до міста, однак добре пам'ятає усі свої вірші, якими, каже, завжди зустрічає гостей.

«Розміняла я шостий десяток, здоров’ям упала зовсім. Очі не бачать, вуха не чують, навіть губи — і ті не жартують. В роботі спору у нас нема, город, як гай у нас цвіте. І я спішу, та все на місці. А як печу вже хліб — усе усюди в тісті», — римує жінка.

Також жінка розповідає, що раніше у селі проживало багато родин із дітьми. Люди тут займалися сільським господарством та садівництвом. З часом усі почали виїжджати до міста, а зараз молоді взагалі немає.

«Жили добре, мали все, мали худобу — вівці, свині — все мали. Ходили на роботу у колгосп. Всі були заселені, великі сім'ї були. Думаю, оце самотність, не карайте нічим, лише самотністю», — каже Віра Андрусюк.

Жінка має двох синів та двох онуків. Вони допомагають їй із заготівлею дров на зиму, привозять продукти. Пані Віра тримає невелике господарство та город. Раніше у вільний час збирала гриби, однак зараз боїться ходити до лісу через війну. Собака, два коти, кури, порося, кролик. Більш немає нічого. Що легко доглядати, те й тримає.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.