На Волині село Конопельки на межі зникнення

Від Луцька до села Конопелька Ківерцівської громади всього 30 км. Але тут немає ні магазину, ні церкви, ні школи, ні ФАПу, ні інтернету. Навколо — лише ліси.

У Конопельці мешкає близько 50 людей, зокрема 8 дітей. До Ківерців і Луцька тут курсує тільки один автобус.

Про це стало відомо з сюжету ТРК «Аверс».

Малолюддя настільки вплинуло на тутешню природу, що через річку в лісі гніздяться червонокнижні чорні журавлі, косулі приходять пастися під самі хати, а на городах часто хазяйнують дикі вепри.

«Колись було село, а зараз усі повтікали. Молодь виїхала до Луцька, бо ж роботи в селі немає… Ми у колгоспі мучилися… Бардак був»,  — розповідає Надія Сардарчук, місцева жителька, 92 роки.

Пенсіонерка Ольга Микитюк зазначає: до неї часто приїжджають дочки та сини, що живуть недалеко. Вони привозять їй усе необхідне та допомагають по господарству.

Читайте також: Мертві села України: рейтинг регіонів за кількістю вимираючих сіл (СПИСКИ)

Подейкують, у Конопельці є цікаве місце, де колись проживав польський пан. Коли він утікав, то нібито кинув у колодязь золото.

«Тут були такі ліси, такі болота. Але викорчували і зробили поля. Там у тому Замчиську хороше було. Там потім війна була. Стільки людей загинуло. І зараз гинуть… Що то робиться на світі? Навіщо мені було ще другу війну бачити?» — каже Ольга Кравчук, місцева пенсіонерка.

До села підведено газ. У Конопельці ще можна знайти дерев’яні клуні, які будували спеціально для зберігання снопів та сіна.

Тут усі живуть, як велика родина. Коли хтось їде в місто, то половині села купує на замовлення хліб. Старожили кажуть, як повмирають, то село зовсім пропаде.

Команда аналітиків сайту Zemliak.com на основі інформації з Державного реєстру виборців Україні порахувала, що на Волині є 5 сіл, у яких зареєстровано… 0 жителів.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.