Озимий часник варто садити за 35 днів до стійких холодів

Для отримання високого і якісного врожаю озимого часнику важливо своєчасно його посади восени. Ідеальним часом є посадка за 35-45 днів до настання постійних холодів, повідомляють в часниковому кооперативі UkrUP.

«Результати досліджень підтверджують, що до настання зими зубок часнику повинен мати 12-18 корінців довжиною 5-10 см. Для розвитку такої кореневої системи потрібно приблизно 35-45 днів», — кажуть виробники часнику.

Справді озимий часник, як вказує його назва, висаджують під зиму, з таким розрахунком, щоб зубки добре вкоренилися, але не проросли.

Перезимівля часнику тісно пов'язана з розвитком кореневої системи: чим остання більше, тим менше ймовірність вимерзання.

Узагальнюючи досвід вирощування часнику в Україні, вчені визначають такі терміни посадки часнику: 

  • північні регіони України — третя декада вересня
  • центральні і західні райони України — перша половина жовтня
  • південь України — друга половина жовтня
  • Закарпаття — друга половина жовтня

Практика посадки часнику в першій декаді листопада небезпечна, особливо в роки з ранніми і холодними зимами, коли значна частина зубків, не встигнувши вкоренитися, гине.

Якщо частину озимого часнику не висадили восени і цибулини добре збереглися, його можна висаджувати навесні. Успіх вирощування залежить як від властивостей сорту або місцевої форми, так і від температури зберігання і термінів посадки.

Більшість озимих сортів в разі весняної посадки формують цибулину-однозубку. Деякі утворюють цибулину, розділену на зубки, але меншу, як при осінній посадці, і однозубку. Більше диференційованих на зубки цибулин отримують в разі холодного зберігання з температурами від -5 до + 4° С і найбільш ранньої посадки.

Читайте також Часник: обираємо сорт для посадки

Запізнення з посадкою призводить до масового формування однозубки, а зберігання протягом зими при кімнатній температурі може спричинити вегетацію рослин до пізньої осені, але зазвичай без формування цибулин.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.