Знавці розповіли, як доглядати за виноградом у липні

Захисна обробка проводиться лише у разі виявлення ознак хвороб винограду. Якщо липень дощовий, рекомендується після кожних опадів обробляти посадки винограду фунгіцидом Тріафіт (дифеноконазол, 50 г/кг + диметоморф, 40 г/кг + металаксил-м, 40 г/к). 

Це — єдиний трьохкомпонентний фунгіцид для захисту винограду та багатьох інших культур від збудників справжніх і несправжніх грибів. Такий захід профілактики захистить рослини від мілдью та оїдіуму.

Про це пише Zemliak.com.

«Фунгіцид забезпечує найвищу ефективність у контролі мілдью та оїдіуму на винограді. При цьому завдяки поєднанню діючих речовин із різних хімічних класів, що володіють різними механізмами дії, він запобігає виникненню резистентності у патогенів», — зазначає керівник агрономічного департаменту «UKRAVIT» Олександр Мигловець. 

В липні експерт рекомендує змінити склад елементів живлення, а саме прибрати з підживлення азотні добрива та збільшити фосфорно-калійні. Під час розм'якшення ягід калій сприяє кращому цукровому накопиченню та прискорює дозрівання. А також благотворно діє на пагони, потовщуючи їх та прискорюючи визрівання деревини.

Виноградна лоза росте постійно. Зростаючі пагони потрібно час від часу підв'язувати до шпалери. Пасинки загущують кущі і перешкоджають проникненню в крону сонячного світла. Від цього розвиваються грибкові інфекції і погано визрівають ягоди. Це ще одна причина, чому варто видаляти пасинки.

Досвідчені виноградарі, до речі, обламують також і зайве листя. Робити це починають приблизно за місяць до збору врожаю. Крізь проріджене листя проникає більше світла. Завдяки цьому ягоди виходять солодкими і дозрівають раніше. Спочатку видаляють ті листи, які кидають тінь на грона. Потім обривають ті, що ростуть внизу.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.