Знавці розповіли, як використовувати золу на городі

Норми внесення золи залежать від складу ґрунту, наскільки часто і багато використовуються органічні добрива. Якщо торф’яні грунти (кисле середовище), то рекомендується вносити «деревну золу», приблизно, 700-1500 г на 1 кв. м. Якщо спалюється «солома», то цю норму треба зробити вдвічі більше, тобто 1500-3000 г на 1 кв. м. 

Якщо ж використовувати золу просто як добриво (калійно-фосфорне), то рекомендується, приблизно, 100-150 г на 1 кв. м.

Про це ідеться в матеріалі Zemliak.com Календар на квітень 2023 для городу, саду та клумби.

Мінеральний склад золи дуже залежить від тих продуктів, які ви спалювали. Якщо спалити березові поліна, то в них буде, приблизно, 40% кальцію, 12-13% калію, 5-6% фосфору, і всього 2-3% магнію. А якщо спалювати солому, то склад калію в цій золі буде вже 20-30%. 

Загалом, все говорить про те, що зола є чудовим цінним продуктом, який підходить багатьом рослинам, але за одним винятком, — в ній фактично немає азоту. 

«Азот — дуже потрібний рослинам, особливо у період вегетації. Тому зрозуміло, що золу потрібно обов’язково використовувати, але не одночасно із азотними добривами. При такому використанні азот швидко перетворюється на аміак (випаровується)», — кажуть експерти.

Так само не варто золу використовувати одночасно з фосфорними добривами. По-перше, зола вже містить досить велику кількість фосфору, а по-друге, зола має «лужну реакцію», і цей фосфор просто не засвоюватиметься рослинами.

Протягом вегетаційного періоду дуже добре вносити «рідку золу». Для цього взяти склянку золи і розвести, приблизно, у відрі води. Ось таким розчином поливати рослини протягом усього сезону вегетації.

Читайте також:

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.